2022. godine skuplji plin i struja? Energetski institut: Stižu turbulentnija vremena

Extra

DO KRAJA godine građani mogu biti mirni što se tiče iznosa računa za struju i plin, sudeći prema informacijama koje smo dobili iz HEP-a i zagrebačke plinare, no to će vrijediti samo za ovu godinu, dok nas već iduće godine čekaju poskupljenja, i to se odnosi na cijene oba energenta, kako električne energije tako i plina, piše Index.

Iako nismo uspjeli doći do informacija kad će točno krenuti poskupljenja te koliko građani mogu očekivati da će iznositi udarac na njihov kućni budžet, kao i na budžet gospodarskih subjekata, sigurno je da će do poskupljenja u 2022. doći.

HEP: Trenutne visoke cijene ugovaranja na tržištu odrazit će se na cijenu u 2022.

U HEP-u su Indexu odgovorili da u ovom trenutku HEP ne razmatra korekcije cijene električne energije za kućanstva. Međutim, najavljuju da će doći do povećanja cijena električne energije u 2022., 2023. i 2024. godini.

“Za kupce kategorije poduzetništvo, korisnike javne usluge u okviru zajamčene opskrbe koju pruža HEP Elektra, odluku o iznosu tarifnih stavki za zajamčenu opskrbu električnom energijom za svako nadolazeće tromjesečno razdoblje donosi HERA na temelju propisane metodologije. Što se tiče tržišne opskrbe poduzetništva, HEP Opskrba je u kontinuiranom kontaktu sa svim svojim velikim kupcima te svoje ponude i ugovore prilagođava zahtjevima i specifičnostima svakog pojedinog kupca, poglavito u dijelu vrste proizvoda i termina ugovaranja”, odgovorili su nam iz HEP-a.

Ističu da je sve češći trend da kupci biraju povoljne trenutke ugovaranja na tržištu, i to za isporuku električne energije za 1 do 3 godine unaprijed.

“Trenutne visoke cijene ugovaranja na tržištu odrazit će se na cijenu električne energije koja će se konzumirati u 2022., 2023., pa i u 2024. godini. Jedan od ključnih pokazatelja stanja ugovaranja i cijene na tržištu električne energije je cijena električne energije na veleprodajnom tržištu. Na mađarskoj burzi HUDEX cijena isporuke za 2021./2022. porasla je s oko 50 EUR/MWh u 2020. na oko 110 EUR/MWh u ovom tjednu”, odgovorili su nam u HEP-u.

Plinara: Do 31. ožujka 2022. cijene ostaju iste, a dalje…

Iz Gradske Plinare Zagreb-Opskrba za Index su poručili da se, prema dostupnim informacijama, sama cijena plina u nadolazećoj ogrjevnoj sezoni do 31. ožujka 2022. neće mijenjati.

“Gradska plinara Zagreb-Opskrba potrudila se da svim svojim potrošačima kategorije kućanstvo osigura nepromjenjivu cijenu za cijelu ogrjevnu sezonu. Korekcija ukupne cijene energenta moguća je početkom sljedeće godine, 2022., u vidu naknade za distribuciju. Distributivne naknade propisuje regulator tržišta, Hrvatska energetska regulatorna agencija HERA. Također smatramo da će plin kao energent i nadalje ostati jedna od najpovoljnijih opcija za grijanje u nadolazećoj ogrjevnoj sezoni”, odgovorili su Indexu iz Gradske plinare Zagreb na pitanje možemo li i kad točno očekivati povećanje računa za plin.

Nadalje su naveli da je u ovom trenutku teško uopće prognozirati što će se sve događati na tržištu plina nakon ožujka 2022. godine, pogotovo glede cijene energenta, više o temi pročitajte klikom OVDJE.

 

Foto: snimka zaslona

Objava 2022. godine skuplji plin i struja? Energetski institut: Stižu turbulentnija vremena pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.