Afera softver: Premijer Plenković se s pravom boji koga će Žalac teretiti

Extra

Događaje tjedna u TNT-u komentirale su novinarka RTL-a Damira Gregoret i novinarka i urednica N1 televizije Nataša Božić Šarić.

Najvažniji događaj proteklog tjedna svakako je uhićenje bivše ministrice regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijele Žalac u aferi softver.

Premijer Andrej Plenković, šef Kluba HDZ-a Branko Bačić, ali i neki drugi visokopozicionirani HDZ-ovci rekli su da su iznenađenim uhićenjem.

“Niti je to trebalo koga iznenaditi niti je ikoga iznenadilo. Hinjena iznenađenost premijera i drugih visokopozicionirani HDZ-ovaca je, kao što sam rekla, hinjena. Imamo već 27. rujna policiju u Ministarstvu koje iznosi dokumentaciju, računala, istražuje se taj slučaj i ne može nitko reći da ministri Tramišak ili Božinović, a onda i sam premijer nisu znali da se to događa. U cijeloj priči može biti iznenađenje samo koja institucija postupa po ovome slučaju”, rekla je Božić Šarić.

Premijer Plenković je i nakon uhićenja branio Žalac, koja je bila njegov osobni odabir, rekao je da je sjajna stručnjakinja za EU fondove, da je bila sjajna.

“To se otvorilo kao pitanje s obzirom na ovakav epilog. No ne treba zaboraviti da je ona ostala u Predsjedništvu HDZ-a, a u Predsjedništvo nije izabrana, nego je kooptirana. Imao ju je premijer priliku izbaciti. Da je htio tada, mogao je. Posebnu nervozu je na konferenciji za medije pokazao na to pitanje, zašto nije i dalje ministrica ako je tako sjajan”, kazala je Gregoret.

Novinare koji su ga ispitivali o Žalac, Plenković je nazvao kampistima.

“Problem s tim kampistima je što znaju kampirati na e-oglasniku javne nabave pa pronaći ovakve afere, ne samo u ovom minsitarstvu. Plenković može biti nervozan zbog dvije stvari – ili zato što nije znao što nije što je sve ona radila ili zato što je znao. Ponudio je Žalac puno povjerenje i prepustio joj važan segment, ona je bila paralelni ministar financija, a njoj je on tu poklonio povjerenje i prepustio sve poslove. Može biti nervozan, kažem, u oba razloga. Ovo nije jedina afera u kojoj se povlači njeno ime, u cijelom Projektu Slavonija novinari su – kampirajući – iskopali čitav niz sumnjivih dodjela visokopozicioniranim HDZ-ovcima i ono čega se po meni s razlogom boji – koga će Gabrijela Žalac teretiti. Za sada tereti niže rangirane od sebe, a ako će krenuti teretiti višerangirane i ako se dokaže da tu možda ima još nekih ministara ili visokopozicioniranih HDZ-ovaca u cijeloj priči, to onda može biti samo klupko koje će se dalje valjati”, smatra Božić Šarić.

“Svi smo se iznenadili da ju je Plenković na pressici i dalje branio nakon svega. Možda u tome leži razlog obrane. Možda je u ovom slučaju otvorena pandorina kutija u cijelom Projektu Slavonija. Žalac je bila njegov odabir i tu je njegova odgovornost, htio on to priznati ili ne”, dodala je Gregoret.

“Borba lavova” Milanovića i Plenkovića

Proteklog tjedna nastavljen je i sukob predsjednika Milanovića i premijera Plenkovića oko ministra obrane Marija Banožića i vojske.

“Od te buke koja se stalno stvara ne vidiš o čemu oni zapravo pričaju, samo vidiš dosjetke, tko je taj tjedan ili dan bacio bolju foru. Ja doista više ne znam o čemu se konkertno radi. Milanović općenito ima običaj da svojom gorljivošću, svojim stilom na kraju prekrije ono što je suština”, rekla je Božić Šarić.

Da ljudi više ne znaju o čemu njih dvojica pričaju i svađaju se, slaže se i Gregoret.

“Sadržaj je nebitan. Posljednja etapa startala je od Počasno-zaštitne bojne krenulo, nastavilo se, lijepilo se dodano u međuvremenu, svi smo se izgubili, kako je to sve povezano. Milanović je jedina prava oporba Plenković. Banožić je rekao da je Milanovića već trebalo opozvati, znamo što se dogodilo – ostao je sam i povukao se. Nitko nije stao uz njega. Kad gledamo Sabor, oporbu, lijevu i desnu, nitko nije protiv Milanovića, što je fenomen”, rekla je Gregoret.

Božić Šarić smatra da je Banožić Plenkovića stavio u nezavidnu poziciju: “Plenković i Milanović su osuđeni na suradnju. Ovo što je Banožić zakuhao ne ide na ruku premjeru. Također, povući se u sudaru ega nije nešto što može napraviti. Predviđam dugu i mučnu, iscprljujuću priču koja zapravo nemamo nikakvu suštinsku bit”, piše N1.

Objava Afera softver: Premijer Plenković se s pravom boji koga će Žalac teretiti pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.