AMERIKA PODIGLA GRANICU ZADUŽIVANJA: “Za deset dana bismo bankrotirali da to nismo uradili”

Extra

U američkom Kongresu postignut je u četvrtak dogovor o podizanju granice zaduživanja, objavio je šef demokrata Chuck Schumer, čime će se izbjeći potencijalno katastrofalna situacija u kojoj država ne bi mogla plaćati prispjele obveze. To bi značilo tzv. “sovereign default”, odnosno – bankrot države. U sličnoj situaciji su se zbog prezaduženosti u povijesti našle brojne države, a među njima, niti dvije godine nakon Titove smrti, SFRJ, kojoj su zbog neplaćene državne obveznice blokirani računi čime je započela velika kriza praćena nestašicama i hiperinflacijom koja je trajala sve do Markovića, no tada je već bilo prekasno da se ta kriza ne prelije u raspad države.

“Imam dobru vijest, postigli smo dogovor o podizanju granice zaduživanja” do prosinca, rekao je Schumer.

Taj dogovor, do kojeg se došlo nakon duljih pregovora s republikancima, omogućit će prvoj svjetskoj ekonomiji da izbjegne naći se 18. listopada u situaciji u kojoj ne bi mogla plaćati prispjele obveze.

Po procjeni ministarstva financija, 18. listopada zemlja bi se našla u situaciji da ne može plaćati dugove.

Najviša granica zaduženja SAD-a je fiksirana na nešto više od 28 tisuća milijardi dolara. Sad je to povećano

SAD su već u mnogo navrata dizale taj famozni plafon kako zemlja ne bi ostala bez novca. No još od vremena Baracka Obame republikanci su to pokušali zaustaviti.

Objava AMERIKA PODIGLA GRANICU ZADUŽIVANJA: “Za deset dana bismo bankrotirali da to nismo uradili” pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.