Asteroid se opasno približio Zemlji, nismo ni vidjeli da dolazi

Extra

PRIJE dva tjedna je blizu Zemlje projurio asteroid veličine hladnjaka, a astronomi su za njega saznali tek nekoliko sati nakon što je prošao pored nas.

Projurio je stvarno dosta blizu našeg planeta, relativno gledajući, na visini od 3000 kilometara, što je nam je bliže od putanja nekih satelita. Zbog toga je uvršten kao treći po redu asteroid koji se najviše približio Zemlji, ali nije u nju udario.

Nismo primijetili da dolazi

Kada je 24. listopada asteroid 2021 UA1 preletio iznad Antarktika, znanstvenici nisu primijetili da dolazi jer se dnevnoj strani planeta približavao iz smjera Sunca. Astronomi su zapazili ovaj mali objekt tek neka 4 sata nakon što je prošao pored nas.

No, čak i da smo s njime imali bliži susret, 2021 UA1 s promjerom od 2 metra ne bi predstavljao neku posebnu prijetnju. Pri sudaru s našim planetom većina njegovog kamenog tijela izgorjela bi u atmosferi prije nego što bi udarila u tlo, piše Space.com.

NEO – objekt koji prolazi blizu Zemlje

Objekti koji prolaze blizu Zemlje (eng. near-Earth object, NEO), poput asteroida ili kometa, često projure relativno blizu našeg planeta, a mediji su skloni pretjerati s izjavama o njihovoj opasnosti samo na temelju toga što su svrstani u kategorije PHO i NEO, koje su zvučnog imena. No što te kategorije uopće znače?

NEO je svaki objekt koji u blizini Sunca prođe na udaljenosti manjoj od 1.3 AJ (astronomska jedinica). AJ označava okvirnu udaljenost Zemlje od naše zvijezde i iznosi 150 milijuna kilometara. To znači da se radi o tijelima koja će proći blizu našeg planeta u relativnom smislu.

Primjerice, neki asteroid kategorije NEO može proći unutar udaljenosti od 6.3 milijuna kilometara od našeg planeta, što je zapravo dosta daleko. Za usporedbu, Mjesec je od nas u prosjeku udaljen 384.400 kilometara, prenosi Index.hr

Potencijalno opasan objekt (PHO) je ono svemirsko tijelo čiji je promjer veći od 140 metara i koje od Zemlje prolazi na udaljenosti 0.05 AJ (7.500.000 km) ili manjoj.

27.000 objekata u kategoriji NEO

NASA je do sada zabilježila otprilike 27.000 objekata koji spadaju u kategoriju NEO, od kojih 9800 ima promjer od najmanje 140 m, a 890 od 1 km.

UA1 je u tom smislu bio omanji asteroid, no početkom ovog tjedna je pored Zemlje projurilo pet svemirskih stijena većega promjera. Njihovi promjeri su iznosili od 17 m (otprilike širina kuće) pa do 52 metra (veličina aviona). Sva sreća, oni su pored nas prošli na sigurnoj udaljenosti od 829.000 km ili više.

Objava Asteroid se opasno približio Zemlji, nismo ni vidjeli da dolazi pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.