Baka Đurđa ima 113 godina, a nitko od 120 potomaka ne dolazi je posjetiti

Extra

U kući koja samo što se nije urušila i jednoj sobi s iskrivljenim gredama i popucalim zidovima, u okolini sela Radovnica kod Trgovišta na krajnjem jugu Srbije, živi neslužbeno najstarija Srpkinja Đurđa Marković, koja ima preko 113 godina.

plafon
Foto Screenshot YouTube RTS Kvadratura kruga

Prema riječima njenog sina Miroslava, koji se jedini od jedanaestoro djece, koliko ih je ostalo živo od sedamnaestoro koje je rodila, brine o njoj, baka Đurđa ima preko 120 potomaka koji su razasuti širom Evrope.

stara kuća
Foto Screenshot YouTube RTS Kvadratura kruga

O stoljetnoj “baka Đurđi” već je prije dvije godine snimljena televizijska emisija na Javnom servisu, a u ožujku ove godine se pročulo da je preživjela čak i koronu.

Međutim, medijski naslovi nisu olakšali život Đurđi i njenom posvećenom sinu.

Ponovno je u žiži javnosti zahvaljujući mladoj sportašici iz Vranja Tamari Misirlić, koju je on pozvao nakon njenog gostovanja na TV-u kada je ostavila svoj broj kako bi joj se javljali ljudi kojima je neophodna pοmοć.

“Rekao mi je da teško žive. Nisu imali nikakva primanja, a baka donedavno nije imala nikakav osobni dokument. Neki čovjek iz sela im je pomogao da to srede i podnesu dokumentaciju za takozvanu ‘tuđu njegu’ koju ona sada konačno prima“, započinje Tamara.

“Ne mogu prežiνjeti i s tom tuđom njegom. Baki su neophodne pelene za odrasle. Teško nabavljaju Ιijekove, hranu. Nemaju čak ni drva za zimu. Plaćaju i to nešto malo struje što potroše“, kaže Tamara koja ih je obišla i prema čijim riječima nije bilo jednostavno doći do njihove kuće koja je nekoliko kilometara udaljena od centra sela Radovnica.

Miroslav (58) je jedno od sedamnaestoro djece koje je rodila baka Đurđa, a nažalost, šestoro njegovih sestara i braće nisu više živi. On se brine o njoj, kupa je sam, mijenja joj pelene. Ponekad mu u tome pomogne sestra, ali je sve na njemu.

“Baš sam pitala, baka ima oko 120 unuka, ali nitko ne dolazi da je posjeti. Samo jedan povremeno. Miroslav sve sam radi. Nekad i po pet puta dnevno mora promijeniti baki pelene. Nepokretna je, baš je loše. Često je u komi, ima priviđanja“, dodaje Tamara, izvještava Nova.rs.