BEROŠ: “Cijepite se! 23 od 30 umrlih nije bilo cijepljeno!”

Extra

Ministar zdravstva, Vili Beroš, upozorio je građane kako više od 70 posto novozaraženih i hospitaliziranih te čak 23 od 30 preminulih nije bilo cijepljeno.

“Danas i sutra je u našim rukama! Apeliram na sve koji još nisu primili cjepivo da to učine i spriječe nepotreban gubitak života, obolijevanja i širenje zaraze”, poručio je Beroš na Twitteru.

Podsjetimo, danas je zabilježeno 3360 novih slučajeva zaraze, a u bolnicama je na liječenju 1170 pacijenata.

U bolnicama diljem Hrvatske zbog zdravstvenih problema uzrokovanih virusom covid-19 u ponedjeljak je bilo hospitalizirano 1159 osoba. U odnosu na prošli ponedjeljak, kada je u bolnicama bilo 945 osoba, radi se o porastu od visokih 23 posto. Prije dva tjedna u bolnicama je bilo gotovo 300 ljudi manje.

Broj novozaraženih u velikom je porastu tako da je za očekivati da će se bolnice u narednom periodu sve brže puniti teško oboljelim pacijentima, kojima je nužan liječnički nadzor. Nije nemoguće da za nekoliko tjedana prijeđemo i dvije tisuće hospitaliziranih.

Ministar zdravstva Vili Beroš kaže da je takva opcija moguća, zbog brzoširećeg delta soja i nedovoljne procijepljenosti.

– Uskoro bismo mogli doći do dvije tisuće hospitaliziranih ili i više. Naravno, to su nezahvalne prognoze, ali zdravstveni sustav je spreman. Situaciju pratimo i prilagođavamo se, a naše bolnice su spremne odgovoriti takvim izazovima – kaže ministar Beroš. Kako bismo izbjegli ovakve scenarije, Beroš još jednom upozorava na osnovne protuepidemijske mjere: higijenu, distancu i maske.

– Samim pridržavanjem ovih mjera puno bismo učinili i sigurno smanjili i brojeve novozaraženih, a samim time i hospitaliziranih, onih na respiratoru i preminulih. Također, važno se cijepiti, jer sve statistike idu u prilog tome da cjepivo štiti. Pozivam i na cijepljenje prvom dozom one koji to još nisu napravili, ali i na treću, odnosno booster dozu – kaže Beroš.

Objava BEROŠ: “Cijepite se! 23 od 30 umrlih nije bilo cijepljeno!” pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.