BILL GATES RAZOČARAN: Očekivao sam više od cjepiva

Extra

BILL GATES, osnivač Microsofta i suosnivač humanitarne zaklade Bill & Melinda Gates, kazao je kako je potreban golemi istraživački napor vrijedan nekoliko desetaka milijardi dolara kako bi se osiguralo da se svijet bolje pripremi za sljedeću pandemiju, koja bi mogla biti daleko gora od Covida.

Rekao je da je “potpuno užasnut” brojem smrtnih slučajeva od koronavirusa i ekonomskom štetom nastalom zbog pandemije i da bi trebali financirati rad na poboljšanju cjepiva, tretmana i dijagnostičkih testova koji će biti potrebni za učinkovitije suzbijanje sljedeće pandemije.

“Nismo dobili cjepiva koja sprječavaju zarazu”

“Nismo dobili cjepiva koja sprječavaju zarazu. Cjepiva koja imamo čuvaju naše zdravlje, ali su samo u maloj mjeri smanjila transmisiju. Potreban nam je novi način izrade cjepiva”, rekao je Gates u intervjuu za Policy Exchange.

Američka stručna skupina za učinkovitost cjepiva procjenjuje da cjepivo kompanije AstraZeneca nakon dvije doze nudi 65-postotnu zaštitu od infekcije, a cjepivo kompanije Pfizer zaštitu od 75%. Oba cjepiva trebala bi biti oko 95% učinkovita pri zaštiti od hospitalizacije. Međutim, problem je što imunitet stečen nakon cijepljenja s vremenom slabi, prenosi Index.hr

Gates je nastavio kako nije sretan zbog toga što nema učinkovitih tretmana za covid, dodajući da je, iako bi deksametazon i novi antivirusni lijek molnupiravir mogli pomoći, učinak terapije “mnogo manji nego što se očekivalo”.

Upozoravao na pandemiju još 2014.

Gates, koji je u emisiji TED još 2014. godine upozorio da svijet nije spreman za sljedeću pandemiju, kazao je kako se nada da će za pet godina napisati knjigu o tome kako to više nije slučaj.

“Bit će potrebni deseci milijardi dolara ulaganja u istraživanje i razvoj i vjerojatno oko milijardu godišnje za radnu skupinu za pandemiju na razini Svjetske zdravstvene organizacije”, kazao je Gates.

“Postoje prirodno uzrokovane epidemije i one uzrokovane bioterorizmom koje bi mogle biti čak i gore od onoga što doživljavamo danas. Razvoj medicinske znanosti trebao bi nam dati prave alate. Dakle, to bi nam trebao biti prioritet. Sljedeće godine ćemo morati izdvojiti za te projekte”, dodao je.

Objava BILL GATES RAZOČARAN: Očekivao sam više od cjepiva pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.