Capakova zamjenica upozorava: Ako se Hrvati ne krenu cijepiti, prijete nam dva crna scenarija!

Extra

Danas je u izjavi za javnost epidemiološku situaciju u Hrvatskoj komentirala zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstvo Ivana Pavić Šimetin koja je naglasila da se u zemaljama koje imaju nižu procijepljenost očekuje porast hospitalizacija i porast smrtnih slučajeva.

“Ovakvu situaciju već dugo nismo imali. Radi se o broju koji je 27 posto veći nego prošli tjedan. Nakon tri tjedna blagi porast, jučer 70 posto porasta, a prekjučer 30 posto porasta. Veći porast zahtijeva da se svi vratimo osnovnim mjerama – distanca, pranje ruku, a posebno cijepljenje. Europska komisija već pravi razliku za cijepljene i necijepljene zemlje. U zemaljama koje imaju nižu procijepljenost, očekuje se porast hospitalizacija i porast smrtnih slučajeva”, navela je.

“Imamo i smrtne ishode i osobe na respiratoru. Osobe koje su preminule, a u dobi su ispod 55 godina, nisu bile cijepljene”, dodala je i rekla da je uvođenje covid potvrda ubrzalo cijepljenje, ali da se ipak najprije treba fokusirati na dijalog s građanima, prenosi Danas.hr

Koliko će dugo trajati četvrti val?

“Radi se o četvrtom valu. Njegova visina i uspon, ali i do kada će trajati, ovisi o tome koliko je građana cijepljeno. S obzirom na to da ne možemo govoriti o nekom kolektivnom imunitetu, a dolazi hladnije vrijeme i počela je školska i akademska godina, imamo brojke kakve imamo”, rekla je.

Govorila je i o pacijentu inficiranom koronavirusom koji je pobjegao iz Klinike za infektivne bolesti. “U Hrvatskoj nema obaveznog liječenja osim kada je osoba opasna za sebe ili druge. Ova osoba je opasna kao i svaka pozitivna osoba. Nema instance po kojoj bi se moglo zadržavati na prisilnom liječenju. Ali tada se morao držati propisa u kućnoj izolaciji. Kriterij za hospitalizaciju je narušeno zdravstveno stanje, a ne pozitivan rezultat. Nema prisilnih hospitalizacija”, rekla je Pavić Šimetin.

Objava Capakova zamjenica upozorava: Ako se Hrvati ne krenu cijepiti, prijete nam dva crna scenarija! pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.