Cijela zemlja im je ostala bez struje: Razlog je poznat, a ‘svjetlo’ neće ugledati još barem nekoliko dana

Extra

Usred teške ekonomske krize, Libanon je ostao bez električne energije i utonuo u mrak, javlja BBC. Vladin dužnosnik izjavio je za novinsku agenciju Reuters da su dvije najveće elektrane u zemlji, Deir Ammar i Zahrani, zatvorene zbog nedostatka goriva.

“Električna mreža potpuno je prestala raditi danas u podne” i nije vjerojatno da će ponovno biti pokrenuta u sljedećih nekoliko dana”, kazao je dužnosnik libanonske vlade.

Teška ekonomska kriza traje već 18 mjeseci

U proteklih 18 mjeseci Libanon prolazi kroz tešku ekonomsku krizu koja je dodatno pogoršana nestašicom goriva. Kriza je polovicu stanovništva Libanona gurnula u siromaštvo, srozala vrijednost nacionane valute i izazvala velike demonstracije protiv vlasti. U međuvreenu je otežano i plaćanje inozemnim dobavljačima energije.

U izjavi koju prenosi Reuters, državna elektroenergetska kompanija potvrdila je obustavu rada dviju najvećih elektrana koje zajedno osiguravaju oko 40 posto električne energije u zemlji. Njihovo zatvaranje dovelo je do potpunog kolapsa elektroenergetske mreže.

Mnogi Libanonci sada ovise o električnoj energiji iz privatnih generatora na dizelski pogon. No i one su uslijed nedostatka goriva postale skupe i ne mogu pokriti nedostatak električne mreže u cijeloj zemlji, prenosi Danas.hr

Hezbollah doprema gorivo iz Irana

Uočo ovog kolapsa, građani Libanona dobivali su struju samo dva sata dnevno. Usto se Libanon bori i s posljedicama velike eksplozije u Bejrutu u kolovozu 2020. godine u kojoj je poginulo 219 ljudi, a ozlijeđeno čak sedam tisuća. Nakon te eksplozije libanonska vlada podnijela je ostavku i time izazvala političku paralizu.

Prošloga mjeseca militantna skupina Hezbollah osigurala je dopremu iranskog goriva u zemlju kako bi ublažila nestašice, ali protivnici Hezbollaha tvrde da ta skupina koristi krizu kako bi proširila svoj utjecaj.

Objava Cijela zemlja im je ostala bez struje: Razlog je poznat, a ‘svjetlo’ neće ugledati još barem nekoliko dana pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.