Crna prognoza: ‘Najgore tek dolazi. Očekujte Božić bez purice, igračaka, piva i gaziranih pića‘

Extra

Akutna kriza zbog nedostatka goriva i vozača u Velikoj Britaniji mogla bi dovesti do noćne more prije Božića. Najveći britanski trgovci na malo počinju osjećati posljedice nakon što su isporuke hrane i drugih dobara kasnile i ostavile police dućana prazne bez nekih proizvoda. Analitičari sada tvrde da će mnoge obitelji otkriti da ne mogu nabaviti puricu za Božić, da će darovi ispod bora biti nezadovoljavajući zbog kašnjenja uvoza igračaka, bicikala i električnih predmeta.

Zbog dodatnih troškova s kojima će se suočiti industrija hrane i distribucije, potrošači sljedećih mjeseci mogu očekivati porast cijena hrane i drugih potrepština. Zabrinutosti o nedostacima dolaze nakon što je ministar poduzetništva Kwasi Kwarteng priznao da bi kriza s gorivom mogla utjecati na Božić, iako postoje naznake da se situacija stabilizira. Kwarteng je u srijedu otkrio kako će biti raspoređena vojska koja će dovoziti benzin do benzinskih crpki. U stanju pripravnosti trenutačno je 150 vojnika. Kriza s gorivom Veliku Britaniju potresa već sedmi dan zaredom.

Nakon što je gorivo poskupjelo tijekom vikenda, vozači su ga panično počeli kupovati te su brojne benzinske crpke presušile i ostale bez zaliha. Clive Black, maloprodajni analitičar, za Times je izjavio da Britanci za Božić mogu očekivati “netradicionalni tanjur”. “Nedostatak radne snage znači da tvrtke neće isporučiti isti broj purana ili neće zasaditi isti broj usjeva, a nedostatak vozača teretnih vozila dodatno će pojačati problem.” Između ostalog, upozorio je da će, ako se ne riješi problem s ugljičnim dioksidom, nedostajati piva i gaziranih pića, donosi jutarnji list

Povezane krize

Krize s gorivom, CO2 i vozačima tri su paralelne i međusobno povezane krize koje ocrtavaju vulnerabilnost britanskog tržišta nakon Brexita. Ugljični dioksid je nusproizvod u proizvodnji nekih gnojiva i biogoriva. Osim za proizvodnju gaziranih pića, koristi se za uspavljivanje životinja i produljenje trajanja pakiranih proizvoda.

Dvije tvornice tvrtke CF Industries koje su bili njegovi izvori zatvorile su svoja dva pogona zbog porasta cijena plina. Prije tjedan dana ministar okoliša George Eustice najavio je da će vlada podržati CF Industries koja je proizvodila 60 posto zaliha nekoliko tjedana po cijeni od “desetak milijuna funti”.

Privremene vize

Istodobno Ujedinjenom Kraljevstvu nedostaje oko 100.000 vozača teretnih vozila nakon što su se deseci tisuća ljudi vratili u Europsku uniju zbog Brexita te su testovi otkazani za 40.000 vozača zbog zastoja tijekom covida-19. Vlada je navela da će uvesti privremenu shemu vize za 5000 vozača teretnih vozila i 5500 peradarskih radnika kojima će biti ponuđeni tromjesečni ugovori u pokušaju da se stabiliziraju problemi s isporukom goriva i nestašicom u supermarketima. Ministar prometa Grant Shapps rekao je kako bi plan pomogao okončanju nedostatka vozača cisterni te je dodao da ministri planiraju osposobiti dodatnih 4000 vozača kamiona uz pomoć vojske.

Shemu su kritizirali mnogi, počevši od oporbenih laburista. Njihov vođa Keir Starmer rekao je da se djelomično može okriviti Brexit za nedostatak vozača. Reuters je izvijestio o vozačima kamiona koji često rade u vrlo lošim uvjetima. Velike pristojbe za parkiranje, prljavi tuševi, loša hrana, lopovi, ilegalni migranti koji od njih traže prijevoz te neprospavane noći, sve je to dio posla koji često nije dovoljno plaćen. Prijevozničke tvrtke i agencije bore se kako bi popunile poslove vozača, ali često primamljivi iznosi plaća od 75.000 funti godišnje za novaka nisu dovoljno atraktivni.

“Da su zadržali tržište engleskih vozača, umjesto da ih zamijene vozačima iz istočne Europe, ne bi bili u ovoj poziciji”, izjavio je vozač iz Francuske za Reuters. Sličan scenarij s kašnjenjem isporuke Britanija je već doživjela prve zime nakon Brexita. U jeku lockdowna i odcjepljenja od EU velik broj kamiona stajao je danima u kolonama u Kentu. Britanski maloprodajni konzorcij pozvao je ministre da povećaju opseg izdavanja viza za strane radnike. Istodobno brojne druge tvrtke upozoravaju vladu da ublaži imigracijska pravila.

Objava Crna prognoza: ‘Najgore tek dolazi. Očekujte Božić bez purice, igračaka, piva i gaziranih pića‘ pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.