DALIĆ: “Svi mi živimo za takve utakmice, to je ponos, strast, emocija i domoljublje, to nema cijenu

Extra

Hrvatska nogometna reprezentacija u Ta'Qaliju je pobijedila Maltu sa 7-1 i u nedjelju će na rasprodanom Poljudu loviti pobjedu protiv Rusije za direktan plasman na Svjetsko prventvo 2022. u Kataru.

Nakon što je Rusija u prvom susretu 9. kola H skupine deklasirala Cipar sa 6-0, “Vatreni” nisu imali pravo na kiks. Samo je pobjeda ostavljala svjetske doprvake u utrci za prvo mjesto. Hrvatska je na koncu slavila. I to kako. S uvjerljivih 7-1 porazila je Maltu poslaviši Rusima jasnu poruku. U nedjelju vas čeka “grotlo” Poljuda i efikasni i motivirani svjetski doprvaci.

Strijelci su bili Ivan Perišić (6), Duje Ćaleta-Car (22), Mario Pašalić (39), Luka Modrić (45+1), Lovro Majer (47, 64) i Andrej Kramarić (56), dok je za domaćine zabio Marcelo Brozović pogodivši vlastitu mrežu u 31. minuti.

Konačna odluka o pobjedniku skupine i reprezentaciji koja će direktno u Katar pasti će u nedjelju u Splitu. Rusija i dalje ima dva boda više i “Vatrenima” igra samo pobjeda. Za utjehu, Dalićevi momci su osigurali drugo mjesto koje vodi u dodatne kvalifikacije.

izbornik Zlatko Dalić je priliku na vratima pružio “jedinici” Lillea Ivi Grbiću koji je iz sastava istisnuo Dominika Livakovića. Stoperske pozicije su zauzeli Duje Ćaleta-Car i Joško Gvardiol, a uz njih su u zadnjem redu startali i Borna Sosa, te Josip Juranović, dok su Dejan Lovren i Domagoj Vida ostali na klupi. U veznom redu standardni su bili Brozović i Modrić, uz njih i Pašalić, dok su napadačku trojku činili Lovro Majer, Andrej Kramarić i Ivan Perišić.

Počelo je sjajno. Hrvatska je povela već u šestoj minuti. Modrić je ukrao loptu uposlivši Kramarića koji je isprve produžio do Perišića, a ovaj lagano zabio za 1-0. U 12. minuti suparničku mrežu je zatresao i Gvardiol, no dvojica “Vatrenih” su bila ispred vratara Bonella pa je signalizirano zaleđe. Samo minutu kasnije zabio je domaćin, no i Degabriele je također bio u zaleđu, što je potvrdila i VAR soba.

U 22. minuti svjetski doprvaci su poveli sa 2-0. Modrić je ubacio iz slobodnog udarca, a Ćaleta-Car glavom pogodio s par metara. Maleni nemir unio se u naš redove u 31. minuti kada je Brozović postigao neobičan autogol. Veznjak Intera je pokušao očistiti jedan ubačaj, no sam sebe je pogodio u glavu i zabio u vlastitu mrežu.

Hrvatski odgovor je ubrzo uslijedio. Majer je u 39. minuti sjajnom loptom gurnuo Kramarića u situaciju jedan na jedan. Napadač Hoffenheim prošao je svog čuvara, a potom asistirao Pašaliću koji je zabio pored istrčalog Bonella. Golijadu u prvom dijelu zaključio je kapetan Modrić postigavši u sudačkoj nadoknadi četvrti gol.

Bilo je to odlično poluvrijeme Hrvatske. Sve je krenulo golovima Perišića i Ćalete-Cara. Brozović je svojim autogolom unio malu bojazan, no do kraja poluvremena Pašalić i Modrić su razriješili sve dvojbe.

Na startu drugog dijela nije dugo trebalo čekati novi pogodak. Već u 47. minuti Lovro Majer je zabio za 5-1. Juranović je ubacio za Kramarića koji je pucao glavom, Bonello je obranio, ali odbijanac je pospremio veznjak Rennesa.

U 56. minuti već je bilo 6-1. Maltežani su “poklonili” loptu Kramariću koji je iskoritio činjenicu što je golman bio na 20-tak metara i iz daljine pogodio za 6-1. Sjajna hrvatska večer nastavila se u 64. minuti kada je Majer u svom trećem nastupu za A reprezentaciju zabio drugi pogodak na utakmici.

Do kraja susreta mogao je pasti još pokoji pogodak, no ostalo je uvjerljivih 7-1.

U ranije odigranom susretu Rusija je pobijedila Cipar sa 6-0. Rusija je povela već u 4. minuti golom Jerohina, da bi susret bio riješen početkom drugog dijela kada je u razdoblju od 55. do 62. minute Rusija postigla tri pogotka, a strijelci su bili Molov u 55., Mostovoj u 56. i Sutormin u 62. minuti. Pred kraj susreta pobjedu su potvrdili Zabolotni u 82. i Jerohin svojim drugim golom u 87. minuti.

U preostalom susretu iz naše skupine Slovačka i Slovenija su odigrale 2-2. Za Slovačku su zabili Ondrej Duda (58-11m) i David Strelec (74), a za Sloveniju Miha Zajc (18) i Miha Mevlja (62). Slovenija je od 57. minute igrala s igračem manje nakon što je isključen Miha Blažič.

Kolo prije kraja na ljestvici vodi Rusija sa 22 boda, Hrvatska ima 20 bodova, Slovačka i Slovenija po 11, a Malta i Cipar po pet bodova.

U zadnjem kolu u nedjelju se sastaju Hrvatska – Rusija, Malrta – Slovačka, te Slovenija – Cipar.

 

MALTA – HRVATSKA 1-7

TA’ QALI. Nacionalni stadion – 4.000 gledatelja; Sudac: Deniz Aytekin (Njemačka);

Strijelci: 0-1 Perišić (6), 0-2 Ćaleta-Car (22), 1-2 Brozović (31-ag), 1-3 Pašalić (39), 1-4 Modrić (45+1), 1-5 Majer (47), 1-6 Kramaić (56), 1-7 Majer (64)

Žuti kartoni: Pepe

Crveni kartoni: –

MALTA: Bonello – Shaw (od 83. Micallef), Agius, Pepe – Attard, Kristensen (od 46. Pisani), Teuma, Camenzuli – Mbong (od 70. Dimech), Montebello (od 62. Satariano), Degabriele

HRVATSKA: Grbić – Juranović, Ćaleta-Car, Gvardiol, Sosa – Brozović (od 46. Brozović), Modrić (od 54. Vlašić) – Majer, Pašalić (od 62. Livaja), Perišić (od 54. Oršić) – Kramarić (od 54. Petković)

 

Hrvatska nogometna reprezentacija ostvarila je zacrtano i uvjerljivom pobjedom nad Maltom (7-1) osigurala meč-loptu u nedjelju protiv Rusije na Poljudu, a izbornik Zlatko Dalić nije poslije utakmice krio zadovoljstvo izvedbom svojih igrača.

“Čestitke dečkima na pristupu i angažmanu tijekom cijele utakmice, najvažnije je bilo utakmicu protiv Malte shvatiti jako ozbiljno. Tako je i bilo, igrači su dali svoj maksimum, što je rezultiralo uvjerljivom pobjedom. Najvažnija su tri boda, dobili smo ono što smo htjeli, pobjedu protiv Malte i veliku utakmicu u Splitu”, rekao je Zlatko Dalić na web-stranici HNS-a, koji je na Malti među vratnicama priliku od prve minute dao Ivi Grbiću.

“Rekli smo da će protiv Malte igrati oni igrači koji su u najboljoj formi, a Grbić je u ovom trenutku u boljoj formi nego Livaković. Dominik nije izgubio svoje mjesto, on je i dalje vratar broj jedan u hrvatskoj reprezentaciji, ali odlučili smo da brani Grbić. To je odluka iza koje smo svi stali, Grbić ima našu veliku podršku i on će braniti i u Splitu. I još nešto, igrači koji su ulazili u igru itekako su doprinijeli konačnom rezultatu i zbog njih nismo posustali ni sekunde”.

Daliću je uvjerljivo izdanje momčadi omogućilo odmoriti neke najvažnije igrače.

“Već smo na poluvremenu zamijenili Brozovića, koji u Interu već sedam ili osam utakmica igra u ritmu srijeda – nedjelja, a imao je i žuti karton. Planski smo mijenjali Modrića, Perišića i Kramarića, poslije i Pašalića. Da smo mogli, odmorili bismo i više igrača, žao mi je što nismo mogli uvesti Sučića i Stanišića, ali odmarali smo one kojima je to bilo najpotrebnije. Dobro je da je Juranović odigrao cijelu utakmicu jer u Celticu igra lijevog beka, Majer je puno bolje odigrao kad je prešao u sredinu, a Vlašić je dobio minutažu da se vrati poslije razdoblja neigranja i netreniranja. Na kraju smo ispunili sve ono što smo planirali. Dobro smo analizirali igru Maltežana, znali smo da puno igraju s vratarom,  pripremili smo se na to i uspjeli postići nekoliko golova na takav način. Bili smo superiorni, dominantni i autoritativni”.

Golijada Vatrenih na Malti prava je uvertira za uzavrelu atmosferu na Poljudu.

“Svi mi živimo za takve utakmice, takva se atmosfera doživi jednom ili dvaput u karijeri. Bez obzira na to što svi naši igrači igraju u velikim klubovima, sasvim drukčije je kad igraju u reprezentaciji. To je ponos, strast, emocija i domoljublje. To je nešto što nema cijenu. Moramo se dobro pripremiti za utakmicu s Rusijom da ne izgorimo u svemu tome. Međutim, utakmice protiv Mađarske i Slovenije pokazale su da igramo još bolje u takvom ozračju. Da Poljud može primiti sto tisuća navijača, vjerujem da bi ih u nedjelju toliko bilo u Splitu”.

Izbornik Vatrenih uoči dvoboja s Maltom nije želio spominjati dvoboj s Rusima, sad se konačno može u potpunosti okrenuti velikom poljudskom dvoboju za prvo mjesto u skupini i izravan plasman na Svjetsko prvenstvo iduće godine u Kataru.

“Ne bi bilo dobro da sam govorio o Rusima prije Malte, bilo bi to naivno od mene. Međutim, sad možemo zaboraviti Maltu i okrenuti se Rusiji. Riječ je momčadi koja ima kvalitetu i koja je pobijedila zadnjih pet utakmica, iako protiv Slovačke i Slovenije nisu bili bolji protivnik. Iskreno, očekivao sam da će Rusi negdje kiksati i zato i jesam spominjao da će nam za plasman u Katar trebati 21 bod. Međutim, nisu kiksali i došla je ta zadnja utakmica. Možda je i bolje da nam nije dovoljan bod za plasman jer bi priprema bila sasvim drukčija. Rusija ima novog izbornika, koji je donio novu energiju i promijenio momčad, dao priliku dobrim mladim igračima. Znamo što nas čeka i kako se pripremiti da dobijemo Rusiju. Ako budemo igrali kao na zadnjih šest utakmica, ne sumnjam u naš trijumf”, zaključio je Dalić.

Objava DALIĆ: “Svi mi živimo za takve utakmice, to je ponos, strast, emocija i domoljublje, to nema cijenu pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.