Dječaka ubila rijetka ameba koja jede mozak! Ušla mu je kroz nos dok se kupao u bazenu…

Extra

Dječak iz Teksasa umro je nakon što se zarazio rijetkom amebom koja jede mozak na gradskom bazenu u Arlingtonu. Dužnosnici su kasnije ustanovili da je razina klora u bazenu bila ispod državnih propisa, piše Daily Mail.

Dječak je preminuo u bolnici 11. rujna, a kao uzrok smrti naveden je primarni amebični meningoencefalitis, rijetka i često smrtonosna infekcija koju uzrokuje ameba naegleria fowleri.

Nakon što je hospitaliziran 5. rujna, zdravstveni dužnosnici počeli su istraživati i zatvorili sve gradske bazene s prskalicama.

Ameba pronađena u uzorcima vode

Odsjek za javno zdravstvo okruga Tarrant “utvrdio je dva moguća izvora dječakove izloženosti vodi koja sadrži opasnu amebu: obiteljski dom ili bazen u parku Don Misenhimer u Arlingtonu”.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti u petak su potvrdili prisutnost amebe u uzorcima vode uzetim 10. i 14. rujna u bazenu za prskanje. Gradski dužnosnici također su navodno zatekli razinu klora koja je bila ispod državnih zahtjeva od 0,5 mg/l. Međutim, izvješća pokazuju da je razina klora bila na normalnoj razini dva dana prije dolaska dječaka, dok je dan nakon bila niska.

Gradski dužnosnici kazali su kako zapisnici s dva od četiri bazenčića pokazuju da zaposlenici nisu dosljedno bilježili, ili u nekim slučajevima nisu provodili, ispitivanje kvalitete vode koje je bilo potrebno prije nego što se objekti svaki dan otvore. Zbog tih propusta nisu ispunili standarde održavanja na bazenima. Podaci pokazuju da zaposlenici u parkovima nisu dosljedno provodili kemijska ispitivanja, a u nekim slučajevima nisu bilježili količinu kemikalija koje su unijeli u sustav, prenosi Magazin.hr

“Kad su očitanja razine klora bila ispod minimalnih državnih standarda na tim lokacijama, dnevnik inspekcije nije dosljedno odražavao mjere koje su gradski zaposlenici poduzimali kako bi podigli razinu kloriranja. Na primjer, zapisnici nisu uvijek pokazivali koliko je kemikalija za dezinfekciju ručno dodano u vodeni sustav bazena. Također nisu uključivali naknadna očitanja kako bi se potvrdilo da su razine kloriranja vode bile na prihvatljivim razinama nakon tretmana”, rekli su iz Grada.

Rijetka infekcija

Gradski dužnosnici rekli su da je pregledom zapisnika u vodenom parku Don Misenhimer utvrđeno da očitanja kloriranja vode nisu dokumentirana na dva od tri datuma kada je dijete bilo tamo krajem kolovoza i početkom rujna.

Radnici su navodno dodavali klor u bazen dan nakon što je dječak bio tamo, ali nakon tretmana nisu napravili dodatna očitanja. Grad Arlington je u međuvremenu do kraja godine zatvorio sve bazene s prskalicama.

Iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti kažu kako je infekcija amebom koja jede mozak rijetka, sa samo 34 prijavljena slučaja od 2010. do 2019. Ljudi se zaraze kada voda koja sadrži opasnu amebu uđe u tijelo kroz nos, obično kada plivaju ili rone u jezerima i rijekama.

Objava Dječaka ubila rijetka ameba koja jede mozak! Ušla mu je kroz nos dok se kupao u bazenu… pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.