DOBIO VEĆINU – Grbin nakon prijelomne sjednice: ‘SDP će nastaviti otvarati bitne teme, pa makar i samo s jednim zastupnikom‘

Extra

U subotu poslijepodne, nakon četiri i pol sata zasjedanja, okončan je sastanak Glavnog odbora SDP-a na kojemu se odlučivalo o statusu izbačenih članova stranke u zastupničkom klubu. Sa zaključcima se novinarima okupljenima pred središnjicom na Iblerovu trgu obratila predsjednica GO Marija Lugarić, piše Jutarnji.

Izjavila je da su donesena četiri zaključka: da su svi članovi stranke, vijećnici na svim razinama i saborski zastupnici dužni provoditi odluke koje donose tijeka stranke; da neprovođenje takvih odluka predstavlja osnovu za primjenu stegovnih mjera; da svi članovi, pa i saborski zastupnici, kojima je članstvo u SDP-u prestalo temeljem odluka tijela stranke ne mogu biti u zastupničkom klubu; te da je Glavni odbor za provedbu ovih zaključaka zadužio Predsjedništvo.

– Zaključci su doneseni ogromnom većinom: 58 za, 8 je bilo protiv, 5 je bilo sutdržanih, objavila je Lugarić.

– Tako velika većina u Glavnom odboru pokazuje da je odluka o tome kojim putem SDP treba krenuti, barem što se Glavnog odbora tiče, vrlo jasna i nedvosmislena, ona obvezuje sve članice i članove, na svim razinama, dodala je Lugarić.

– Glavni odbor kao najviše tijelo je donio stav i odluke, za provedbu je zadužio Predsjedništvo, ono je zaduženo za izvršne i operativne odluke, a ako bi GO stalno o tome zasjedao, to nije naš posao, naš je posao čvrsto dati uputu svim članovima i rukovodstvima na svim razinama. Mi nismo donijeli odluku za samo jedan konkretan slučaj, nego za sve razine, odgovorila je Lugarić na pitanje da pojasni što će sada biti s članovima Kluba zastupnika koji su izbačeni iz stranke kao i s članovima tog Kluba koji smatraju da oni i kao ne-članovi SDP-a mogu ostati u Klubu.

Novinarima se zatim obratio predsjednik stranke Peđa Grbin.

– U SDP-u nema dvojbi kojim smjerom trebamo ići, većina jasno pokazuje da vodstvo nije podijeljeno. Ove kolegice i kolege koji su odlučili zastupati svoje privatne i partikularne interese, koji ne žele provoditi politiku stranke, oni i dalje zastupaju nekoga, ali ne SDP. Pitali ste što će biti na klubu, ne mogu predvidjeti, klub ćemo upoznati s odlukama Glavnog odbora, po potrebi ćemo raspravljati, višesatne sjednice nisu rijetkost kod nas, međutim svatko od nas zastupnika sam će donijeti odluku želi li biti u timu ili ne, jer ako tijela stranke koja su dobila potporu Glavnog odbora donesu odluke, a nisi ih spreman poštovati, sam odlučuješ da ne želiš biti dio tima, nego vodiš politiku koja odgovara samo tebi, izjavio je Grbin najavljujući sjednicu Kluba sljedećeg tjedna.

– Meni bi bilo izuzetno žao da bilo tko od članica i članova odluči da ne želi dalje sudjelovati u našem timu, SDP je godinama donosio progresive i nove ideje, to čini i danas, ali zbog nekih naših internih sukoba, mi to ne možemo činiti u mjeri u kojoj želimo, ali ima i dalje snage i ljudi spremnih stvarati bolje politike za Hrvatsku. Naravno da bi bilo bolje da nas je 28 u Saboru, to je moja želja, ali špekulirati s brojem danas neću. Ako možemo zastupati interese građana, otvarati bitne teme, vidjeli ste na aktualnom prijepodnevu koja ih je stranka otvorila najviše, ako to možemo raditi – kao što je jedan moj kolega rekao da smo 90-ih radili s 5 zastupnika, možemo i danas. To da imamo 5 zastupnika nije moj cilj, ali od broja je važnija ideja i što zastupamo, od broja su bitnije ideje koje su bitne za građane, kako se troši na obnovi, kako se manipulira obnovom, kako ministarstvo nije u stanju obnoviti ni zgradu čiji je vlasnik a s koje otpada fasada. Mi ćemo to činiti, pa makar i s jednim zastupnikom, rezolutan je Grbin.

Izvor Jutarnji list

Objava DOBIO VEĆINU – Grbin nakon prijelomne sjednice: ‘SDP će nastaviti otvarati bitne teme, pa makar i samo s jednim zastupnikom‘ pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.