Dobra vijest: U šoping centre će se moći bez Covid potvrde. Loša: U državne institucije neće!

Extra

Digitalne covid potvrde uvode se u sve državne, lokalne i regionalne institucije i sve one koje su osnovali, neslužbeno doznaje Jutarnji list.

U sklopu mjera koje će sutra predstaviti Nacionalni stožer, neslužbeno se doznaje, najviše toga odnosi upravo se odnosi na proširenje upotrebe covid potvrda, koje su do sada bile pravilo na okupljanjima iznad sto osoba, zatim na svadbama, klubovima, i sličnim događanjima.

Članovi Stožera s timom tijekom popodneva imali su sastanak na kojem su usuglašavali mjere, koje će se po potrebi još tijekom sutrašnjeg jutra ‘peglati’.

No, prema izvorima Jutarnjeg, u primjenu covid digitalne potvrde se neće ići na sve zatvorene prostore gdje je u upotrebi maska, kako se još ljetos najavljivalo. Naime, šoping centri, kafići i restorani bit će izuzeti ove obveze predočenja, ali ona će se koristiti na bazenima i primjerice u fitness centrima.

Svugdje gdje bude obvezna potvrda, ona će se odnositi na sve zaposlenike ali i posjetitelje. Tako da, primjerice, prilikom ulaska u neko Ministarstvo, svi moraju imati potvrdu. Također, isto se odnosi i na npr. Finu ili podizanje dokumenata.

Škole će, čini se, biti izuzete od ovog pravila.

Sugovornici kažu da se od šoping centara odustalo jer su preveliki prostori i nema pretjeranog kontakta koji bi se smatrao rizikom, poput 15 minuta bližeg kontakta, a maske su obveza. U restoranima i kafićima također smatraju da je manji rizik zbog pravila sjedenja za stolom, a prilikom ulaska u objekt, sve dok osoba ne sjedne nosi masku, kao i prilikom odlaska na toalet.

Stožer se, doznajemo nije odlučio za smanjenje broja osoba na okupljanjima, tako da će tu pravila ostati ista kao i ranije.

Jedna od mjera koju bi sutra, doznaje se, trebali predstaviti je i ograničavanje radnog vremena do pola noći, izuzev svadbi, uz uvjet covid potvrde, koje će se moći održavati do 2 sata ujutro.

Klubovi kao takvi neće raditi. Moći će imati radno vrijeme do 24 sata, ali po principu kafića, odnosno svi će morati sjediti uz razmak kakav je propisan u kafićima i restoranima.

Sve ostale mjere, ostaju na snazi, a njihova provedba će se kontrolirati često i strogo.

Objava Dobra vijest: U šoping centre će se moći bez Covid potvrde. Loša: U državne institucije neće! pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.