DVA POZNATA IMENA S POLITIČKE SCENE PRISTUPAJU DOMOVINSKOM POKRETU!

Extra

Domovinski pokret se prije svog subotnjeg sabora, na kojem će Ivan Penava biti izabran za predsjednika stranke, pojačao s dva imena s težinom na desnoj političkoj sceni, povjesničarom Josipom Jurčevićem i psihijatrom Hermanom Vukušićem, navodi Novi list. Istovremeno, međutim, DP bilježi i nove gubitke, s obzirom da im se, nakon što je zamjenik predsjednika Mario Radić, zbog »neprimjerene komunikacije«, raspustio podružnicu u Zagrebačkoj županiji, iščlanio veći broj stranačkih dužnosnika s tog područja.

Prije nekoliko godina je HDZ uzdrmala afera WhatsApp. Protiv više njihovih članova pokrenut je stegovni postupak zato što su se u okviru WhatsApp grupe kojoj su pripadali, ocijenilo je to tada vodstvo HDZ-a, koristili govorom mržnje. Vrlo slično se sada događa u Domovinskom pokretu. Statutom stranke predviđeno je da se odluke na njezinim tijelima, u pravilu, donose javnim glasovanjem, pa će tako biti i u subotu. Budući da je Penava jedini kandidat za predsjednika ti će izbori biti formalnost, ali se u WhatsApp grupi koja je okupljala članove iz Zagrebačke županije početkom tjedna svejedno povela živa rasprava o tome. Među onima koji su se zalagali da se o Penavi glasuje tajno bilo je i onih koji su žestoko negodovali protiv čelnika Domovinskog pokreta.

– Saborski zastupnici tj. njih 90 posto su obična smeća koja bi trebalo zatvoriti do kraja života i sve im uzeti do zadnje lipe i osuditi ih za veleizdaju. Kao i svu djecu udbaša, kao udbaše zavezati za vrat kamen i potopiti ih u Savi, glasila je jedna od poruka koju su razmijenili članovi DP-a Zagrebačke županije. Napisao ju je čovjek koji je bio određen za izaslanika sabora i Radić je reagirao raspuštanjem podružnice i suspenzijom odluke o izaslanicima iz Zagrebačke županije. Nije mogao, rekao nam je, tolerirati takvu razinu komunikacije. Bilo je to u utorak, a u srijedu su predsjednik županijske podružnice Domagoj Lovrić i šefovi stranke u Zaprešiću, Jastrebarskom, Ivanić-Gradu, Dugom Selu, Rugvici i još nekim općinama Zagrebačke županije demonstrativno napustili Domovinski pokret, uz poruku da ostaju u politici. Na lokalnim izborima je lista DP-a u Zagrebačkoj županiji dobila solidnih 11 i pol tisuća glasova i osvojila pet mandata u Županijskoj skupštini. Kako je u svom priopćenju naglasio Lovrić, »bez imena Miroslava Škore to ne bi bilo moguće«. Stoga neće biti iznenađenje ako se Lovrić i njegovi kolege pridruže Škori i Vesni Vučemilović u Hrvatskim suverenistima.

Penavu, dakle, očekuju u Domovinskom pokretu brojni problemi, a glavni je ponovo politički motivirati dio članstva koji je razočaran Škorinim odlaskom i svime što se događalo nakon njegove ostavke krajem srpnja. U tome bi mu trebali pomoći i pridošlice u stranku, Jurčević i Herman Vukušić, koji nisu bili u DP-u u vrijeme Miroslava Škore, ali Penava ih je očito privukao.

– Nije meni Škoro uopće smetao. No, kad je riječ o Penavi, Vukovar je ključno mjesto Hrvatske, a njega smatram jednim od rijetkih mlađih hrvatskih političara koji je samosvojan i ima vlastiti politički identitet. U HDZ-u, u kojem je na djelu Plenkovićeva diktatura, Penava je pokazao da ima kralježnicu u svakom pogledu. Dosljedno je zastupao vrijednosti s kojima se i ja poistovjećujem i promoviram ih javno od 1991., konkretno Vukovar kao simbol nacionalnog identiteta. Osim toga, u Domovinskom pokretu je čitav niz mojih prijatelja, od Zorice Gregurić do Damira Markuša i Ante Prkačina i to su razlozi mog učlanjenja, rekao je jučer Jurčević za Novi list.

On nije pesimist u vezi sa svojom novom strankom.

– Ništa ne propada samo zato što ode jedan čovjek, ističe povjesničar poznat po svojim izrazito antikomunističkim stavovima. Jurčević je na izborima 2009. bio kandidat za predsjednika Republike i dobio je 54 tisuće glasova (2,74 posto). Poput njega i Vukušić je društveno i politički aktivan, a obojica su 2016. bili savjetnici kratkotrajnog ministra hrvatskih branitelja Mije Crnoje. Na nedavnim lokalnim izborima Vukušić se pokušao kandidirati za gradonačelnika Zagreba, ali je od toga na kraju ipak odustao.

 

Objava DVA POZNATA IMENA S POLITIČKE SCENE PRISTUPAJU DOMOVINSKOM POKRETU! pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.