Evo kada kreću prijave za 20 evra

Extra





Svi oni koji su postali punoletni nakon 24. aprila 2021. imaju pravo na ovu pomoć države, a prijava traje od 15. do 30. novembra, objasnio je ministar Mali

Skupština Srbije usvojila je set finansijskih zakona, među kojima su izmene i dopune Zakona o privremenom registru punoletnih državljana kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica kovida 19.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je u raspravi da je izmenama navedenog zakona definisano davanje jednokratne novčane pomoći od 20 evra u decembru ove godine za punoletne državljane Srbije.

– Za pomoć od 20 evra mogu da se prijave svi oni koji su postali punoletni nakon 24. aprila 2021. godine. Za njih otvaramo mogućnost prijavljivanja na isti način kao i do sada preko sajta Uprave za trezor od 15. do 30. novembra – rekao je ministar finansija.

Ministar je podsetio da svi građani koji su se u maju prijavili za novčanu pomoć u iznosu od dva puta po 30 evra, kao i penzioneri, ne treba ponovo da podnose prijavu jer će im pomoć biti automatski uplaćena u decembru.

Poslanici su usvojili Zakon o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, a Mali je rekao da su dva osnovna razloga za promenu ovog zakona.

– Prvi je da bi se uskladio sa izmenama Zakona o fiskalizaciji, a drugi kako bi dodatno dali fleksibilnost privrednim subjektima koji duguju Poreskoj upravi i ušli su u problem s izmirivanjem poreskih obaveza zbog pandemije koronavirusa – rekao je on.

Kako je dodao, izmene ovog propisa omogućuju svima koji su ispoštovali rokove za plaćanje glavnice duga PU da dobiju mogućnost za odlaganje plaćanja kamata.

Alo