EVO ŠTO SU POLJACI PRONAŠLI NA MOBITELIMA TZV. “MIGRANATA”: Svaki četvrti povezan s terorizmom?!

Extra

Poljski ministar unutarnjih poslova rekao je u ponedjeljak da je materijal povezan s islamskim ekstremizmom pronađen na mobitelima migranata koji iz Bjelorusije ulaze u zemlju te je pozvao na 60-dnevno produženje izvanrednog stanja na granici.

Poljska je proglasila izvanredno stanje na granici s Bjelorusijom početkom rujna zbog velikog priljeva migranata iz susjedne zemlje.

Varšava i Bruxelles optužuju bjeloruskog vođu Aleksandra Lukašenka da koristi migrante kao sredstvo pritiska kako bi se ukinule europske sankcije Bjelorusiji zbog kršenja ljudskih prava.

Skupine za ljudska prava pak kritiziraju poljsku nacionalističku vladu zbog odnosa prema migrantima.

Na granici je od početka krize umrlo pet migranata.

“(Situacija je) izuzetno napeta… Podnijet ću zahtjev Vijeću ministara (kabinet) za produženjem izvanrednog stanja za 60 dana”, rekao je ministar unutarnjih poslova Mariusz Kaminski na konferenciji za medije.

Na konferenciji su poljski dužnosnici podastrijeli poruke i fotografije povezane s islamskim ekstremizmom, za koje tvrde da su ih pronašli na mobitelima nekih migranata.

Poljska oporba i udruge za ljudska prava optuživale su ranije vladajuću desno nacionalističku stranku Pravo i pravda (PiS) za poticanje predrasuda prema migrantima.

Čelnik PiS-a je 2015. tijekom migrantske krize kazao da će migranti s Bliskog istoka donijeti u Poljsku bolesti i parazite.

Trenutnoj je većina migranta iz Iraka, Afganistana i Afrike.

Kaminski je u ponedjeljak rekao da vlada ne pokušava stigmatizirati migrante, već samo predstavlja dokaze koje je otkrila kako bi pokazala da neki migranti koji prelaze granicu mogu predstavljati prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Kazao je da su poljske sigurnosne agencije ustanovile poveznicu s ekstremizmom kod 50 od 200 migranata.

Objava EVO ŠTO SU POLJACI PRONAŠLI NA MOBITELIMA TZV. “MIGRANATA”: Svaki četvrti povezan s terorizmom?! pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.