Građani su komunalnim milicionerima masovno pokazivali dokumente potrebne za putovanje

Extra

Nakon što su mnogo toga čuli a malo razumeli, prethodnih dana neki građani su u stanju konfuzije jer im nije jasno da li postoji razlika između zelenog sertifikata i kovid propusnica, a ono što ih najviše brine je i to da li oba dokumenta imaju rok trajanja.

Zapravo, to su slični dokumenti, ali kako objašnjavaju u kabinetu premijerke Ane Brnabić, razlike postoje i u njihovom korišćenju, odnosno kovid propusnice je potrebno odštampati, dok se digitalni sertifikat koristi kada se putuje u inostranstvo i nije neophodno štampanje, već je dovoljno da se samo skenira QR kod koji se nabavlja preko portala eUprave.

Ako putujete u inostranstvo, vaš kovid sertifikat iz Srbije može da „pišti“, odnosno pokaže se nevalidnim ukoliko ste poslednju dozu vakcine primili pre više od sedam meseci, ali to ne znači da i dalje ne možete da putujete ako ispunjavate uslove zemlje u koju idete, objasnili su iz kabineta premijerke Ane Brnabić.
– Država Srbija je od 23. oktobra uvela kovid propusnice za ulazak u ugostiteljske objekte nakon 22 časa i za njih postoji rok trajanja 210 dana od poslednje doze. Razumemo da su ljudi zabrinuti kada vide da im je digitalni sertifikat crven, ali ne treba da brinu – kada se sertifikat skenira na zvaničnim proverama granične policije, on će biti zelen ako imate sve što ta zemlja traži za ulazak – rečeno je iz kabineta.

Sertifikati i propusnice u Srbiji imaju rok trajanja, a to je 210 dana od poslednje doze vakcine. Za ulazak u neke zemlje nije bitan rok važenja sertifikata i ne postoji ograničenje kada je reč o primljenoj trećoj buster vakcini protiv kovida 19, ako je od revakcinacije prošlo više od šest meseci.

Komunalna milicija: Mere se poštuju
Ranko Šekularac, pomoćnik načelnika beogradske Komunalne milicije, kazao je da je kontrola kada je reč o kovid propusnicama pokazala da većina ugostitelja poštuje mere i da građani u velikoj većini poseduju kovid sertifikate.

Prema njegovim rečima, preko vikenda Komunalna milicija kontrolisala je 550 ugostiteljskih objekata, kako u pogledu kovid propusnica, tako i u pogledu radnog vremena i emitovanja muzike nakon radnog vremena.

Od sinoć kazne za one koji nemaju kovid propusnice
Od sinoć je krenulo i kažnjavanje onih koji nemaju kovid propusnice, odnosno onih koji se ne pridržavaju novih propisa. Kazna za pravno lice je 300.000 dinara, za preduzetnike 150.000, odgovorno lice u firmi 50.000, kovid redara 30.000, a za gosta objekta 5.000 dinara.

STUDENTI I KORONA – ubitačna kombinacija
Studentska poliklinika iznela je statistiku prema kojoj je zaključeno da je među studentima šansa da razviju tešku kliničku sliku šest i po puta veća kod nevakcinisanih. Istraživanjem je rukovodila dr Mila Paunić, epidemiološkinja Studentske poliklinike.

Tri četvrtine studenata Beogradskog univerziteta, koji su se u aktuelnom epidemijskom talasu zarazili kovidom 19, nije bilo vakcinisano, a među akademcima koji su razvili težu kliničku sliku bilo je čak 94,9 odsto nevakcinisanih, pokazuju podaci Studentske poliklinike u Beogradu.

Prema toj studiji, najveći broj studenata naveo je da se zarazio u krugu porodice (22,2 odsto), zatim u kontaktu s kovid pozitivnom osobom van porodice (12,8 odsto) i na nekoj privatnoj zabavi ili u noćnom izlasku (12,3 odsto), dok nešto više od trećine zaraženih studenata nije znalo gde se inficiralo koronavirusom.
Više od 63 odsto kovid pozitivnih akademaca je ženskog pola, a u odnosu na visokoškolsku ustanovu najviše zaraženih u aktuelnom epidemijskom talasu bilo je među studentima Pravnog i Filološkog fakulteta.

Studenti koji stanuju u studentskom domu činili su tek 10,3 odsto u odnosu na ukupan broj zaraženih, a udeo nevakcinisanih u tom broju je 75,9 odsto.

Izvor: Alo.rs