GRLIĆ RADMAN: “Moramo se suprotstaviti antisemitizmu”

Extra

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman sudjelovao je u srijedu na Međunarodnom forumu na visokoj razini o sjećanju na Holokaust i borbi protiv antisemitizma i upozorio da je obrazovanje o holokaustu važno za sve, a ne samo za mlađu generaciju, priopćio je MVEP.

Forum se održao povodom obilježavanja 20. obljetnice potpisivanja Stokholmske deklaracije i osnivanja Međunarodnog saveza za sjećanje na Holokaust (IHRA).

Svrha Foruma je podsjetiti da antisemitizam i svi oblici nesnošljivosti predstavljaju prijetnju demokratskim društvima i suprotstaviti se negiranju Holokausta i antisemitizmu kroz bolju zaštitu i promicanje demokratskih vrijednosti i ljudskih prava.

S obzirom da je prošlo 75 godina od završetka Drugog svjetskog rata i uskoro više neće biti živih svjedoka Holokausta, postoji obveza budućim generacijama prenositi istinu o tom tragičnom poglavlju prošlosti, ističe se u priopćenju.

Hrvatski ministar sudjelovao je na panelu o razvoju obrazovanja o Holokaustu i upozorio da obrazovanje nije važno samo za mlađu generaciju, već za sve, s obzirom da je na globalnoj razini primjetno smanjenje znanja i razumijevanja Holokausta, njegovih uzroka i posljedica.

Istaknuo je da će Hrvatska preuzeti predsjedanje IHRA-om 2023. godine.

“Hrvatska je bila prva članica IHRA-e koja je prevela IHRA-ine Preporuke za podučavanje i učenju o holokaustu, te stavlja poseban fokus na povećanje svjesnosti među učenicima osnovnih i srednjih škola o Holokaustu. Sljedeće godine se, kao dio redovite suradnje s centrom Yad Vashem iz Jeruzalema, planira održavanje sedmodnevnog seminara za učitelje o Holokaustu, dok se u suradnji s pariškim muzejom Memorial de la Shoah organiziraju dva međunarodna dijaloga sa susjednim zemljama”, najavio je hrvatski ministar.

Objava GRLIĆ RADMAN: “Moramo se suprotstaviti antisemitizmu” pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.