Hrvati mahnito odlaze preko granice po gorivo, a usput obave i ručak i shopping: ‘Ostane mi još za gajbu pive…’

Extra

Nakon što su cijene goriva u Hrvatskoj oborile sve rekorde, brojni vozači odlučili su krenuti put bosanskohercegovačkih gradova u blizini hrvatske granice ne bi li barem nešto uštedjeli na gorivu. Stoga su vozila s hrvatskim registarskim oznakama postala gotovo svakodnevna i česta pojava u BiH, a tamošnje benzinske pumpe, kao i trgovački centri i ugostitelji zadovoljno trljaju ruke jer se, osim goriva, usput obavlja i kupnja životnih namirnica ali i ode na ručak.

Iako su cijene rasle i preko granice, one su svejedno niže od onih u Hrvatskoj, a građani govore da im se i uz putne troškove isplati preći granica. Gorivo je, naime, u BiH u prosjeku jeftinije za oko dvije i pol kune po litru, prenosi Danas.hr

Odu po gorivo, pa usput na ćevape, pivo…

“Pa mislim da je tri i pol kune danas. Navodno da će nešto promijeniti ovi naši, ali velika je razlika. Na tanku punom goriva još mi ostane za gajbu pive i ćevape”, rekao je Boris Tutić iz Lipika za N1.

“Sad je dizel 11 i po kuna i svakog tjedna ide gore. Pa dođem ovdje pojesti ćevape i nasuti gorivo… nekog posla imam”, kazao je Josip iz Garešnice.

Nakon što su u Hrvatskoj poskupjele sve vrste goriva te je dizel prešao “granicu” od 11 kuna i tako postao najskuplji u posljednjih sedam godina, hrvatska Vlada odlučila je intervenirati i stabilizirati cijene na rok od 30 dana. Cijena benzina ograničena je na 11,10 kuna, a dizela na 11 kuna.

Pojačan promet prema BiH

Posljednjih desetak dana promet vozila iz pravca Hrvatske na GP Gradiška pojačan je za oko 30 posto. “Svaku večer radimo dnevni izvještaj gdje radimo stanje vozila iz Hrvatske. Pa, dnevno prijeđe možda nekih 300-400 vozila iz pravca Hrvatske”, kazao je Hasan Kremić, iz Granične policije Gradiška za N1.

A kad su već “skoknuli” po gorivo preko granice, brojni građani ostanu još malo napuniti blagajnu susjednoj BiH, posjećujući tako trgovačke lance ili ugostiteljske objekte.

“Na dnevnom nivou sigurno 15-ak do 20, obično obitelji, posjeti naš restoran, a u normalnim uvjetima taj broj bude i duplo veći”, kazao je Gordan Šurlan, iz restorana Đerdan.

A preko granice ne kupuje se samo gorivo, već i motorna ulja i antifriz čije su cijene također niže od onih u Hrvatskoj, ali i alkoholna pića kao i cigarete. Za kupovinu veću od 400 kuna dobiva se i povrat PDV-a.

 

Objava Hrvati mahnito odlaze preko granice po gorivo, a usput obave i ručak i shopping: ‘Ostane mi još za gajbu pive…’ pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.