IDU U LOCKDOWN ZBOG OGROMNOG PORASTA BROJA ZARAŽENIH, A PROCIJEPLJENOST JE 85%!

Extra

Nizozemska će nametnuti prvo djelomično zatvaranje u Zapadnoj Europi od ljeta ovog vikenda, u pokušaju da zaustavi porast slučajeva covida-19, objavila je u petak nizozemska televizija NOS.

Kafići, restorani i neesencijalne trgovine će se zatvarati u 7 navečer, barem tri tjedna, počevši od subote, rekao je NOS, navodeći vladine izvore.

Ljude će se pozvati da rade od kuće što je više moguće, dok na sportskim događajima neće biti dopuštena publika u narednim tjednima. Škole, kazališta i kina će ostati otvoreni.

Vlada prijelaznog premijera Marka Ruttea donijet će konačnu odluku kasnije u petak te će najaviti nove mjere tijekom televizijske konferencije za medije koja je predviđena za 18 sati.

Novi slučajevi koronavirusa u zemlji od 17.5 milijuna narasli su rapidno nakon što su opuštene mjere socijalne distance u rujnu te su u četvrtak s 16.300 slučajeva u 24 sata dosegnuli vrhunac.

Novi val zaraza stavio je pritisak na bolnice diljem zemlje, prisilivši ih da smanje uobičajeno liječenje pacijenata kako bi liječili pacijente zaražene covidom-19.

Kako bi se suzbila pandemija, vladin savjetodavni panel stručnjaka u četvrtak je preporučio prvu djelomičnu karantenu te ograničavanje ulaska u javne prostore ljudima koji nisu u cijelosti cijepljeni ili su nedavno preboljeli zarazu koronavirusom.

Novo zatvaranje bi značilo drastičan zaokret u politici nizozemske vlade, koja je do prošlog mjeseca mislila da relativno visoka stopa cijepljenja znači da će dalje olakšavati mjere prema kraju godine.

No nije sama u razmatranju strogih mjera dok broj zaraženih raste prema rekordnim razinama. Austrija je u četvrtak rekla da je udaljena nekoliko dana od toga da stavi milijune necijepljenih osoba u karantenu.

Mnoge razvijene zemlje, međutim, drže se pogleda da cijepljenje znači da je zatvaranje nepotrebno, s Britanijom koja se oslanja na dodatnu dozu cjepiva kako bi ojačala imunitet.

Oko 85 posto odrasle populacije u Nizozemskoj je u cijelosti cijepljeno protiv covida-19. Dodatne doze cjepiva dosad su omogućene samo maloj skupini ljudi slabog imuniteta te će biti ponuđeni osobama od 80 godina ili starijim u prosincu.

Prošli mjesec, otprilike 55 posto pacijenata u nizozemski bolnicama i 70 posto onih na intenzivnoj njezi bili su necijepljeni ili djelomično cijepljeni, prema podacima Nizozemskog instituta za zdravlje (RIVM).

Objava IDU U LOCKDOWN ZBOG OGROMNOG PORASTA BROJA ZARAŽENIH, A PROCIJEPLJENOST JE 85%! pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.