IPAK IDEMO U LOCKDOWN? Epidemiolog objavio loše vijesti, opet će nas zatvoriti?

Extra

Primorsko-goranska županija danima se spominjala po velikom broju zaraženih, a u travnju ove godine, ta je županija bila u dvotjednom lockdownu. Trenutnu epidemiološku situaciju za RTL Danas je komentirao voditelj Odjela epidemiologije Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ) Primorsko-goranske županije, Dobrica Rončević.

“U županiji je sada 3008 aktivnih slučajeva, a posebno je zabrinjavajući porast broja hospitaliziranih pacijenata koji je doveo do značajnog opterećenja kliničkog bolničkog centra Rijeka. Sada je već 112 pacijenata u bolnici, nažalost neki su kandidati za respirator, a neki se već liječe na respiratoru”, kazao je Rončević.

Dnevno se cijepi od 800 do 1000 ljudi

Otkrio je da je interes za cijepljenje znatno porastao i u PGŽ-u.

“Teško je reći koji je točno razlog tome, ali nadamo se da je to zdrav odnos prema stvarnosti. Na dnevnoj bazi cijepimo 800 do 1000 ljudi u županiji, a prije smo 300-injak na dan. S time da cijepimo svakoga dana, i u nedjelju. Kako možemo uočiti, prevladava radno aktivna populacija i mlađa populacija koja se cijepi prvom dozom”, rekao je.

“Svi bismo trebali pridonijeti da se bolnički i zdravstveni sustav očuva za potrebe koje imamo kao zajednica. No, usprkos svemu, bojim se da će neka vrsta lockdowna biti zadnja opcija… Neki određeni oblik će morati nastupiti jer učinci ovih mjera koje smo očekivali, kao i dostupnost cijepljenja, nisu dali očekivane rezultate zbog premalog broja cijepljenih”, poručio je.

Objava IPAK IDEMO U LOCKDOWN? Epidemiolog objavio loše vijesti, opet će nas zatvoriti? pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.