JE LI TOMAŠEVIĆ PREGAZIO OBEĆANJA ILI ISPOŠTIVAO ZAKON dajući posao Pripuzu? Evo što kažu stručnjaci

Extra

Prvo je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević poništio natječaj za krupni otpad i najavio nabavu drobilice kako bi izbjegao odabir C.I.O.S grupacije koja je dala najpovoljniju ponudu. Potom su iz C.I.O.S.-a poručili da imaju pune ruke posla i da ne mogu više zbrinjavati biootpad te su to preuzeli Čistoća i Zrinjevac, koji su taj posao jedva obavljali zbog smanjenih kapaciteta. Zatim je Grad raspisao novi natječaj za biootpad vrijedan 36,5 milijuna kuna, pa je na njega stigla žalba zbog koje se sve dodatno otegnulo, a u rujnu su stigle dvije ponude, jedna od tvrtki u vlasništvu Petra Pripuza, a druga austrijskog Saubermachera.

Tvrtke CE-ZA-R, Eko-flor plus i Reoma grupa dale su ponudu na 33,6 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 42 milijuna s porezom, a Austrijanci su ponudili 36,3 milijuna bez PDV, tj. 45,3 milijuna kuna s porezom. Jučer je Tomislav Tomašević, unatoč već zaoštrenim odnosima s Pripuzom, ipak odabrao njegove tvrtke, što je opravdao time da je riječ o “ekonomski najpovoljnijoj ponudi”.

Saubermacherova ponuda ocijenjena je nepravilnom jer nije dokazana “sposobnost za obavljanje profesionalne djelatnosti iz točke 4.1.2 dokumentacije o nabavi”, koja navodi da posao može dobiti samo onaj tko ima dozvolu nadležnog upravnog tijela za obavljanje djelatnosti gospodarenja otpadom. Protiv odluke može se podnijeti i žalba u roku od deset dana. Ovakav rasplet događaja očekivali su tzv. bandićevci, odnosno dugogodišnji suradnici pokojnoga gradonačelnika Milana Bandića. Tomašević je, kažu, uvijek aludirao na to da oni biraju tvrtke Petra Pripuza jer ga vole ili zato što ih je nečim zadužio. No sad je vidio, slažu se, da jednostavno nije moglo biti drukčije. Njegov je problem, dodaju, što ih je zbog toga napadao.

– Tomašević je reagirao točno onako kako bi reagirao bilo tko tko poštuje zakon o javnoj nabavi. Jednostavno je odabrao najpovoljniju ponudu – kazala je Mirka Jozić, donedavna pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, pod čiji je sektor spadao i otpad. Biootpad, dodaje, najvažnija je komponenta u miješanom komunalnom otpadu i njega ima najviše, a radi se, govori, o količini od 25 do 26 tisuća tona godišnje.

– Bitno ga je zbrinjavati na kvalitetan način, a to Grad Zagreb ne može učiniti nema li svoje kapacitete. Dok Grad ne bude imao kompostanu u svojem vlasništvu, za koju je gradska uprava Milana Bandića dogovorila da će se graditi u Novskoj, a dobivena je i lokacijska dozvola, morat će ovisiti o velikim tehnički opremljenim tvrtkama. Zagreb bi mogao biti neovisan po pitanju zbrinjavanja otpada jedino da sagradi vlastitu kompostanu, pa je bitno i da se dovrši taj projekt koji smo mi započeli – rekla je M. Jozić

“Nema ljude ni rješenja”

Činjenicu da je izbore, među ostalim, Tomašević dobio zbog obećanja da neće surađivati s ljudima s kojima je surađivao Milan Bandić, naročito s Petrom Pripuzom, s kojim i dijeli optužnicu, pa si je sad skočio u usta, politička analitičarka Ankica Mamić smatra problematičnom za njegov rejting.

– Njegova je odluka razumna, s obzirom na to da Čistoća nema kapacitete da zbrinjava biootpad Zagrepčana, ali on je njome pregazio svoja obećanja. Birači će mu to zamjeriti, a trenutačno nema čime takav potez kompenzirati, osim ako u budućnosti ne napravi nešto veliko što će biti od još šireg interesa – kaže A. Mamić i dodaje da je C.I.O.S. grupacija u tom sukobu obavila komunikacijski posao puno bolje od Tomaševića.

– Za vrijeme kampanje nudio je svakakva rješenja, govorio je da ima i ljude koji će ih provesti, a pokazalo se, na primjeru vodstva Zagrebačkog holdinga, a sad i po pitanju biootpada, da niti ima ljude niti ima rješenje – kaže analitičarka.

Njezin kolega Dragan Bagić smatra drukčije. On tu odluku gleda kroz prizmu transparentnosti, poštivanja zakona i propisa, za što se također Tomašević zalaže od samih početaka borbe za Zagreb, a upravo je to ono čime se vodio kada je odabrao najpovoljnijeg ponuditelja, a u ovom slučaju to je C.I.O.S. grupa.

– Kad ste legalist, ponekad ishodi nisu onakvi kakve želite. Tomašević može biti u sukobu s Pripuzom ili bilo kime, ali mora poštovati zakon i proceduru, a to je i učinio – zaključio je Bagić.

Objava JE LI TOMAŠEVIĆ PREGAZIO OBEĆANJA ILI ISPOŠTIVAO ZAKON dajući posao Pripuzu? Evo što kažu stručnjaci pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.