JESTE LI ČULI ZA CRVENI PALAC? Neugodna nuspojava korone ‘jedva sam hodala, završila i u kolicima’

Extra

Znanstvenici vjeruju da mogu objasniti zašto se kod nekih pacijenata oboljelih od covida-19 razvija sindrom “covid palca”, odnosno osip i lezije na prstima i nožnim prstima, prenosi BBC.

“Covid palac” je nuspojava prelaska organizma u borbu protiv koronavirusa. Stručnjaci su otkrili dijelove imunološkog sustava koji su uključeni u taj proces.

U časopisu “British Journal of Dermatology” navedeni su tretmani koji bi mogli pomoći pri ublažavanju simptoma.

Što je ‘covid palac’?

Ova nuspojava koronavirusa može zahvatiti sve pacijente, no najčešća je među djecom i tinejdžerima. Uglavnom je bezbolan, no osip oko palca može biti praćen intenzivnim svrabom i oticanjem.

Sofia (13) iz Škotske ljetos je jedva hodala i nosila obuću zbog te neugodne nuspojave, a čak je koristila kolica za duže relacije.

Dio kože oko nožnih prstiju ili prstiju na ruci najčešće je crvene ili ljubičaste boje. Kod nekih ljudi praćen je i grubom ili ispupčenom kožom, kao i gnojem. Ponekad može trajati nekoliko tjedana, ali čak i nekoliko mjeseci.

Zašto se pojavljuje?

Na temelju posljednjih studija koje su zasnovane na krvnim i dermatološkim ispitivanjima, pretpostavlja se da su u igri dva dijela imunološkog sustava. Oba su uključena u mehanizam obrane od koronavirusa.

Jedan je antivirusni protein zvan interferon tip 1, dok je drugi tip antitijela koji greškom napada stanice i tkivo domaćina, ne samo virus. U proces su uključene i stanice koje oblažu sitne krvne žile na zahvaćenom području.

Britanski ortoped Ivan Bristow rekao je kako posljedice covida na nožnim prstima uglavnom nestaju same od sebe nakon određenog vremena, no u nekim slučajevima potrebne su adekvatne kreme i nešto intenzivnije liječenje.

Dermatologinja Veronica Bataille kaže kako se “covid palac” najčešće pojavljivao u ranoj fazi pandemije koronavirusa, no pojavom delta soja sve je rjeđa nuspojava, najvjerojatnije zato što su mnogi cijepljeni ili su imali kontakt s virusom.

Objava JESTE LI ČULI ZA CRVENI PALAC? Neugodna nuspojava korone ‘jedva sam hodala, završila i u kolicima’ pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.