Kako prepoznati što nas je uhvatilo, gripa ili korona? Stručnjakinja iz HZJZ-a objasnila…

Extra

Sanja Kurečić Filipović iz HZJZ-a gostovala je u Studiju 4 HRT-a, gdje je govorila o stanju s koronavirusom u Hrvatskoj.

“Brojevi su visoki. Kao što znamo, bilježimo nagli skok broja oboljelih, više od 40% prošlog tjedna u odnosu na tjedan prije, rastu brojevi hospitalizacija, imamo znatan broj umrlih, pune se bolnički kapaciteti, imamo apele iz Udruge bolničkih liječnika. Imamo pritisak i na epidemiološku službu, teško je pravovremeno obraditi sve one novooboljele koji se svakodnevno javljaju, uzeti anamnezu i obraditi kontakte”, rekla je.

Imamo tešku situaciju

Dodala je da ponekad tu manjka i suradnja ljudi koji su zamoreni cijelom pričom, sami odlučuju koga će prijaviti kao kontakte ili neće prijaviti.

“Znači, imamo jednu prilično tešku situaciju i treba razmišljati o olakšavanju pritiska na bolnički sustav, kao i na obrazovni sustav, s obzirom na velik broj djece koja obolijevaju”, poručila je Kurečić Filipović.

Poručila je moramo ubrzati cijepljenje prvom dozom, ali isto tako i tzv. booster dozom jer smo svjedoci slabljenja imuniteta.

“Mi za sada još imamo velik udio necijepljenih među hospitaliziranima, ali znamo da se i cijepljeni mogu razboljeti. Delta-soj, koji je zarazniji, također pridonosi tomu, odmah kod cijepljenja dvjema dozama pridonosi tomu, tako da ubrzavanje cijepljenja trećom dozom, epidemiološki gledano, najjače je oružje koje možemo imati u ovom trenutku”, rekla je

Razlika između gripe i covida

Smatra da je važno doći na testiranje što prije ako građani posumnjaju da imaju COVID-19, a ako ne dođu odmah, trebali bi se odmah izolirati.

“Duljina bolesti je različita, kod COVID-a to dulje traje. Što se simptoma tiče, tu je problem jer su simptomi vrlo slični – visoka temperatura, kašalj, teškoće pri disanju, kratak dah, kod djece vrlo često gastrointestinalni simptomi. Komplikacije su česte, kod gripe češće su bakterijske infekcije, a kod COVID-a ugrušci krvi. Testiranje je jedini pravi alat da se razluči o čemu je riječ”, rekla je.

Objava Kako prepoznati što nas je uhvatilo, gripa ili korona? Stručnjakinja iz HZJZ-a objasnila… pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.