Kakvi geniji rade na sudu u Čakovcu, odrezali 30 dana zatvora čovjeku zbog grba s prvim bijelim poljem, zato su im na VPSRH očitali lekciju iz povijesti

Extra

Općinski sud u Čakovcu smatra da je grb s crveno-bijelom šahovnicom, s početnim bijelim poljem i natpisom „BOG I HRVATI“ ustaško obilježje pa je okrivljeniku odrezao 30 dana zatvora uvjetno na godinu dana, ali mu je Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske očitao lekciju iz hrvatske povijesti, piše hrvatska-danas.

“Grb s početnim bijelim poljem pojavljuje se krajem 15. stoljeća u krugu Habsburgovaca, za vrijeme Maksimilijana I, i počinje se upotrebljavati kao grb vladara koji pretendira da uskoro vlada hrvatskim prostorom. Jedna od najstarijih slika grba kraljevine Hrvatske iz 1495. nalazi se u Innsbrucku, Republika Austrija, na pročelju kuće u Herzog-Friedrichstrasse 35, a radi se o grbu koji ima prvo bijelo polje. Prvo bijelo polje korišteno je nebrojeno puta za vrijeme vladavine Austro-Ugarske, a tu je i grb na crkvi svetog Marka u Zagrebu, na čijem je krovu onaj s prvim bijelim poljem. Također, nekadašnja zastava Sveučilišta u Zagrebu iz 1907. imala je grb s prvim bijelim poljem, a i krunidbena zastava posljednjeg Habsburgovca koji je vladao Hrvatskom, Karla IV, dolazi s prvim bijelim poljem. I u novijoj povijesti Republike Hrvatske nalazimo uporabu grba s prvim bijelim poljem. Tako je 25. srpnja 1990. Hrvatski sabor donio Amandman LXVI na Ustav Socijalističke Republike Hrvatske, u kojem je navedeno: „Grb Republike Hrvatske je povijesni hrvatski grb, osnovica kojeg se sastoji od 25 crvenih i bijelih polja“, a radilo se o grbu s prvim bijelim poljem.

Slijedom navedenog …, smatrati da je grb s prvim bijelim poljem neprihvatljiv samo zato što je bio ukomponiran u simbole Nezavisne Države Hrvatske i da njegova uporaba, bez ikakvih drugih okolnosti ili radnji, znači evociranje Nezavisne Države Hrvatske odnosno smatrati ga, samog po sebi, „ustaškim obilježjem“, kako to smatra prvostupanjski sud, po ocjeni ovog suda, nije prihvatljivo. Jednako kao i grb s prvim crvenim poljem, tako je i grb s prvim bijelim poljem, kroz hrvatsku povijest bio višekratno u uporabi, i obje varijante su povijesni hrvatski grbovi”, objasnio je Visoki prekršajni sud.

Upoznati s ovim slučajem se pitaju bi li, da je presuda Općinskog suda u Čakovcu postala pravomoćna, zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske i jedan od simbola Zagreba, crkva sv. Marka odnosno njezin krov bio proglašen ustaškim.

Presuda je OVDJE

Objava Kakvi geniji rade na sudu u Čakovcu, odrezali 30 dana zatvora čovjeku zbog grba s prvim bijelim poljem, zato su im na VPSRH očitali lekciju iz povijesti pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.