Kazne do 15.000 kn! Jeste čuli za novo pravilo u prometu? Ako vas ulove, masno ćete platiti

Extra

Novim izmjenama Zakona o sigurnosti u prometu predviđeno je kako će vozačku dozvolu moći oduzeti i vaš liječnik, odnosno, specijalist koji vas je pregledao.

“Mislim da je najbolje da ostane kako je i bilo, da liječnik opće prakse opet da potvrdu, a specijalist medicine rada da izdaje uvjerenje o sposobnosti”, kaže za RTL Danas Marko Pavlović, vozač taxija.

‘Ne želimo biti cinkaraši’

U zdravstvu strahuju da će policiji morati otkrivati dijagnoze svojih pacijenata što nikako nije dobro jer se tako narušava povjerljivi odnos pacijenta i liječnika.

“Mi ne želimo biti nikakvi cinkaroši svojih pacijenata, naša uloga nije da sudjelujemo u represivnom aparatu. Hoće li odvjetnici ili ispovjednici također morati obavještavati policiju o onome što su čuli u tom povjerljvom razgovoru?”, kaže Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije obiteljske medicine.

Jednostavnija procedura

U MUP-u kažu da će cijela procedura za vozače biti jednostavnija, jer liječnici ionako najbolje znaju kakvo je stanje njihova pacijenta.

“Mi nećemo niti nas zanima dijagnoza pacijenta, mi nećemo ulaziti u to kakvu bolest vozač ima, već ćemo samo isključivo dobiti šifru po kojoj ćemo znati da taj vozač nije sposoban za upravljanje u prometu”, kaže Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa u Ravnateljstvu policije.

Visoke kazne

Potrebno je biti na oprezu jer će i kazne biti visoke. Ako vas ulove da upravljate vozilom, a ne biste smjeli, morat ćete platiti između 1500 i pet tisuća kuna, dok je za odgovornu osobu, bilo da je riječ o liječniku, specijalistu ili ravnatelju neke zdravstvene ustanove od pet do 15 tisuća kuna.

Izmjene zakona o sigurnosti cestovnog prometa već su prošle javnu raspravu, a tek kada budu i usvojene u Saboru, donijet će se i pravilnik koji će liječnicima propisivati koje su to dijagnoze i terapije uslijed kojih će svom pacijentu moći oduzeti vozačku dozvolu.

Objava Kazne do 15.000 kn! Jeste čuli za novo pravilo u prometu? Ako vas ulove, masno ćete platiti pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.