KAZNE NISU MALE: Što ako vam popisivač pozvoni na vrata, a niste kod kuće? Imate sljedeće tri opcije…

Extra

Samopopisivanje, odnosno, prva faza popisa stanovništva, službeno je završila u ponoć, ali će se, zbog sinoćnjih problema, ipak produžiti do danas u ponoć.

“Zbog izuzetno velikog interesa za popisivanje putem sustava e-Građani tijekom jučerašnjeg dana, zadnjeg dana samopopisivanje, došlo je do usporavanja rada samog sustava. Iz tog razloga i s obzirom na to da su nas kontaktirali građani, donesena je odluka da se faza samopopisivanja produži još danas tijekom dana, dakle do 24 sata. Pozivamo sve građane koji su jučer počeli samopopisivanje i nisu uspjeli dovršiti ili su zainteresirani za samopopisivanje, naprave to tijekom dana”, kazala je u ponedjeljak Lidija Brković, glavna ravnateljica DZS-a.

A to znači da od sutra kreće druga faza gdje popisivači izlaze na teren. Oni će popisati one koji se nisu popisali putem interneta, a od onih koji su to učinili popisivači će uzeti identifikacijski kod, prenosi Danas.hr

Organizirana testiranja za popisivače

Navodi i da su za sve popisivače koji nemaju COVID digitalnu potvrdu organizirana testiranja brzim antigenskim testovima.

“Što se tiče testiranja popisivača koji nemaju COVID potvrdu, ono je organizirano u suradnji s nadležnim lokalnim institucijama. Oni će tek nakon negativnog testa moći izaći na teren. Ima ih oko 4000, a dobili smo informaciju da su se u međuvremenu neki od njih cijepili”, dodala je Brković.

Plesac navodi da su u desetak dana obišli sve županije te da su informacije s terena pozitivne. “Naši popisivači su vježbali na aplikaciji i spremni su na izlazak na teren i popisivanje”, kazao je.

“Niti jedan popisivač ne može ući u podatke građana koji su se samopopisali i mijenjati ih. No, ako je potrebno i građani to budu tražili, oni mogu u napomene upisati određene promjene”, dodao je Plesac.

‘Možete zamoliti susjeda’

Vi ne možete znati kada će vam popisivači pokucati na vrata, a evo što će se dogoditi ako niste kod kuće:

“Ako popisivač nikoga ne zatekne kod kuće, ostavit će pisanu obavijest i dogovoriti termin popisivanja. Ako se kućanstvo samostalno popisalo i većinu će vremena biti odsutno, kontrolnu šifru moguće je zapisati na papir i zalijepiti na vrata kako bi je popisivač mogao preuzeti.

Također, možete zamoliti susjeda koji očekuje popisivača da preda popisivaču Vašu kontrolnu šifru od samopopisivanja”, stoji u savjetima na službenoj stranici popisa stanovništva.

Objava KAZNE NISU MALE: Što ako vam popisivač pozvoni na vrata, a niste kod kuće? Imate sljedeće tri opcije… pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.