KAŽU STIGAO NAM JE SPAS: Razvili su tabletu koja liječi koronu, evo kad ćemo je moći kupiti!

Extra

Tvrtka Merck i partner Ridgeback Biotherapeutics objavili su kako od američke regulatorne agenicije za hranu i lijekove (FDA) zatražili hitno odobrenje lijeka, a odobrenje planiraju tražiti i od regulatornih agencija diljem svijeta, prenosi Daily Mail.

“Ovo će promijeniti način borbe s covidom-19”, rekao je Robert Davis, izvršni direktor Mercka.

Ako se odobri, molnupiravir, koji djeluje tako da unosi pogrešku u genski kod virusa i tako ga sprječava da izrađuje svoje kopije, bio bi prvi oralni antivirusni lijek protiv covida-19.

Korisno kao dodatak cijepljenju

Rivali među kojima su Pfizer i švicarska farmaceutska kompanija Roche utrkuju se u razvoju antivirusne tablete. Dosad su samo kokteli s antitijelima, koji se daju intravenozno, odobreni za liječenje nehospitaliziranih zaraženih pacijenata.

Znanstvenici su pozdravili potencijalni novi lijek za sprječavanje težih oblika covida-19, koji je dosad diljem svijeta usmrtio gotovo pet milijuna ljudi.

“Dostupnost učinkovitog oralnog antivirusnog lijeka bez nuspojava bit će osobito korisna kao dodatak cijepljenju i smanjenju hospitalizacija”, rekla je Penny Ward, profesorica farmaceutske medicine na londonskom King's Collegeu.

Za sada, tek treba provesti neovisne studije, no neovisni stručnjaci koji su nadgledali Mercove studije ističu kako su htjeli zaustaviti istraživanje – jer je već u prvim stadijima pokazao sjajne rezultate, prenosi Magazin.hr

“Premašio je sva očekivanja što lijek uopće može u kliničkom istraživanju,’ ističe dr. Dean Li, potpredsjednik mercovog istraživanja. “Kad vidite smanjenje hospitalizacije ili smrti, to je značajno”, ističe.

Lijek bi mogao biti vani već početkom iduće godine

Merck očekuje da će do kraja 2021. proizvesti deset milijuna pakiranja lijeka i da će više doza biti dostupno sljedeće godine.

Tvrtka ima ugovor s američkom vladom za 1.7 milijuna kutija molnupiravira po cijeni od 700 dolara po kutiji. U Mercku nisu mogli procijeniti koliko će američkoj Agenciji za hranu i lijekove biti potrebno da procijeni lijek.

Objava KAŽU STIGAO NAM JE SPAS: Razvili su tabletu koja liječi koronu, evo kad ćemo je moći kupiti! pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.