KONAČNI OBRAČUN: GRBIN IZBACIO BERNARDIĆA IZ STRANKE!

Extra

Predsjedništvo SDP-a odlučilo je iz stranke izbaciti sljedeće članove: Franko i Davorko Vidović, Renata Sabljar Dračevac, Romana Nikolić, Vesna Nađ, Davor Bernardić i Katica Glamuzina!

Ostalih sedmero ‘neposlušnika’ je suspendirano s opomenom.

Na početku sjednice je Peđa Grbin, kako se neslužbeno doznaje, stavio na dnevni red prijedlog za raspravu da se iz SDP-a ne izbaci svih 14 članova koji su se suprotstavili odluci Glavnog odbora, nego navodno samo njih sedmero, a da se drugi neposlušnici kazne blažom kaznom.

– Svejedno nam je. Samo da završi ova trakavica. Pokušali smo odvratiti Peđu Grbina od političkog samoubojstva i zaustaviti podjele, traženje unutarnjih neprijatelja. U javnosti se ovaj slučaj prikazuje kao sukob Bernardićeve i Grbinove struje, a to naprosto nije tako, iako ima i onih koji su bliže Bernardiću, a ne Grbinu, ali nitko od nas nije tražio Peđinu ostavku. Dali smo mu vremena da konsolidira i sebe i stranku. A on to očito ne može.

To je zaključak nekolicine SDP-ovaca s kojima su novinari Jutarnjeg razgovarali uoči sjednice Predsjedništva SDP-a zakazane za četvrtak popodne i kojima je prijetilo da će na njoj i sami postati bivši članovi SDP-a. Neki možda i jesu.

Izbacivanje 14 saborskih zastupnika iz SDP-a i raspad SDP-ova Kluba koji još samo danas broji 32 člana na onaj manjinski sa 14 članova kojeg vodi šef SDP-a Peđa Grbin i veći, pobunjenički, kakav se u povijesti saborovanja nije još dogodio, bila je tema današnje sjednice Predsjedništva. Bio je to završni obračun unutarstranačkog sukoba SDP-a koji bukti već mjesecima.

Prvi plamičak sukoba izbio je ljetos kada je Grbin sa svojim istomišljenicima iz vodstva stranke iz SDP-a odlučio izbaciti i četvero saborskih zastupnika: Rajka Ostojića, Nikšu Vukasa, Zvanu Brumnića i Marinu Bilić Opačak. Nakon toga su uslijedile jalove sjednice saborskog Kluba na kojima se nikako nisu uspjeli dogovoriti imaju li pravo ti “otpadnici” i dalje biti u njihovom sastavu unatoč tome što više nisu članovi stranke.

Prije dva tjedna 18 članova saborskog Kluba SDP-a koji su se protivili izbacivanju izbačenih iz SDP-a, 14 članova i četiri izbačena, inzistirali su da se stvari raščiste do kraja. Uputili su Grbinu koji je izbjegavao taj problem staviti na dnevni red službeni zahtjev za sazivanje sjednice na kojoj bi se odlučivalo o sudbini izbačenih SDP-ovaca. Grbin je slučaj prebacio na Glavni odbor koji je zaključio da su bivši otpisani u svakom pogledu.

U srijedu popodne Klub saborskih zastupnika SDP-a trebao je složiti se s Glavnim odborom. No, sastanak je završio prije no što je i počeo. Osamnaestero njih izuzeli su se od glasanja.

Franko Vidović, jedan od potpisnika zahtjeva, u srijedu je rekao da se krizi u SDP-u ne nazire kraj i prozvao šefa stranke: “Nažalost, generator krize u SDP-u je predsjednik stranke Peđa Grbin. Njegov postupak na sjednici Kluba ne mogu opravdati ničime. Umjesto da stavi na glasanje jesu li ljudi koji su prethodno izbačeni iz stranke i dalje članovi Kluba, on nama stavlja da odlučimo o odlukama Glavnog odbora koje su jasne same po sebi i koje ne predstavljaju nikome nikakav problem. Nikad se dosad u SDP-u nije dogodilo da predsjednik stranke preko Glavnog odbora utječe na drugo tijelo. Ne znam više kojim bi riječima opisao Grbinovo ponašanje. Čovjek se ponaša kao tiranin.”

Objava KONAČNI OBRAČUN: GRBIN IZBACIO BERNARDIĆA IZ STRANKE! pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.