KONAČNO MALI PREDAH! Meteorolog objavio SJAJNE vesti

Extra

Kako je istakao, tokom nedelje je za manje od dva dana u delovima Srbije palo kiše koliko u proseku padne za dva meseca, dok su pojedini predeli prošli bez kapi kiše. Nedelja nam donosi predah od padavina, a novi talas obilnih padavina u ponedeljak i utorak, a od srede nas očekuje stabilizacija vremena.

Kako kaže, ovog jutra i prepodneva širom Srbije je oblačno, a kiša pada u centralnim i zapadnim predelima Srbije. Trenutno se jača kišna zona prostire od Podrinja preko Mačve, Beograda, severa Šumadije, Podunavlja i Pomoravlja i u ovim predelima u nastavku dana očekuje se dodatnih 10 do 20 mm kiše po kvadratnom metru. Na jugozapadu, jugu i jugoistoku Srbije i na severu Vojvodine danas će biti potpuno suvo. Maksimalna temperatura biće danas u Srbiji od 10 do 15°C, u Beogradu tokom celog dana neće preći 10°C.

– Dobra vest je da nam nedelja donosi kratkotrajni predah od padavina. Nakon tmurnog, prohladnog i maglovitog jutra, tokom dana suvo sa sunčani intervalima, uz slab do umeren jugoistočni vetar, a samo će u donjem Podunavlju biti jak. Minimalna temperatura biće od 5 do 9°C, u Beogradu 6°C, a maksimalna dnevna od 14°C na severozapadu do 20°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 15°C.

Tokom nedelje i ponedeljka sa severa Atlantika preko centralne Evrope premeštaće se veoma snažan ciklon, a u sklopu njega i hladni front. Srbija će se tokom ponedeljka i utorka nalaziti pod uticajem ciklona iz centralne Evrope, koji će nastaviti put ka istoku Evrope, a hladni front prostiraće se do našeg područja, pa se u ponedeljak i utorak očekuje novi talas obilnih padavina – ističe meteorolog.

Dodaje da nas u Srbiji u ponedeljak i utorak očekuje oblačno vreme sa sa kišom i pljuskovima.

– U ponedeljak se najobilnije padavine očekuju na severu i zapadu Srbije i to na području Podrinja, Kolubarskog okruga, Šumadije, Beograda, Mačve, Srema, Banata i juga Bačke, tj. na području koje je već zahvaćeno najobilnijim padavinama. Duž ovih predela ponovo će se prostirati hladni front i na potezu širine 150 do 200 km se očekuju najobilnije padavine očekuju se tokom ponedeljka, naročito posle podne, uveče, noću i u utorak ujutro. U ovim predelima palo bi dodatnih 20 do 40 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i preko 60 mm, tako da bi ukupna količina padavina od četvrtka do utorka u mnogim ovim predelima bila i preko 150 mm kiše po kvadratnom metru, pa i više, što je kiša koja padne u proseku tokom tri meseca, a pala bi za 5 dana.Maksimalna temperatura u ponedeljak od 10°C na severozapadu Srbije i to zbog prodora svežije vazdušne mase sa severa do 22°C na jugoistoku Srbije, jer će ti predeli i dalje biti ispred hladnog fronta, uz jugozapadni vetar. Temperatura u Beogradu u ponedeljak tokom dana bez većeg kolebanja, od 10 do 12°C. U ponedeljak na jugu i jugoistoku Srbije tokom većeg dela dana suvo – kaže Đurić i nastavlja:

– Kišna zona u utorak će se uz hladni front premeštati ka jugoistoku, tako da će prodor hladnijeg vazduha stići i do juga Srbije, a sa njim i kiša.

Navodi da će ponedeljak i utorak doneti ponovo i Bosni i Hercegovini, Dalmaciji i Crnoj Gori ekstremno obilne padavine, što će Bosni i Hercegovini doneti nove probleme kada su poplave i bujice u pitanju.

U utorak posle podne padavine na severu Srbije prestaju i očekuje se razvedravanje. Od srede u svim predelima stabilizacija vremena, još samo ujutro i pre podne na jugu kiša. Dakle, od srede u Srbiji pod uticajem anticiklona i veoma visokog vazdušnog pritiska jutra će biti prohladna, tmurna i maglovita, a tokom dana suvo, uz maksimalne temperature od 8 do 14°C, što su i prosečne temperature za drugu dekadu novembra. Takva sinoptička situacija biće idealna da zagađenje vazduha ponovo bude na visokom nivou, što nije slučaj ovih dana i to zbog vetrovitog vremena, padavina i drugih burnijih procesa u atmosferi – istakao je Đurić.

Izvor: Srbijadanas.com