Le Pen i Orban osnivaju “Savez nacija”, protiv “ideološke brutalnosti EU”

Extra

Mađarski premijer Viktor Orban i čelnica francuske desnice Marine le Pen izjasnili su se u utorak u Budimpešti protiv ideološke brutalnosti EU-a i  potapanja Europe migrantima.

Kandidatkinja svoje stranke (Nacionalno okupljanje, RN) za predsjedničke izbore u travnju 2002., Le Pen bi prema anketama mogla ispasti već u prvom krugu te je u Budimpešti nastojala ojačati svoj status uz mađarskog premijera koji se u Europi predstavlja kao branitelj Europe.

“Mađarska 2021. pod vašim vodstvom, ponovo je na čelu borbe za slobodu naroda”, izjavila je kandidatkinja za francusko predsjedništvo na zajedničkoj konferenciji za novinare s mađarskim premijerom.

“U listopadu misli nas vode do junaka pobune 1956.”, naglasila je Le Pen o pobuni protiv komunističkog režima tog vremena koji je podržavao Sovjetski savez.

Ideološka brutalnost

Pred novinarima i Le Pen i Orban ponavljali su poruke suverenizma.

Zajedno su oštro kritizirali “ideološku brutalnost” Europske unije, odbacujući svako načelo primata europskog prava nad nacionalnim čime su snažno stali na stranku Poljske koja takav spor vodi s Bruxellesom.

“To je načelo nametnuto manevrima i poljsko pravosuđe potpuno opravdano potvrđuje svoje pravo da odredi i provodi temeljna pravila svog nacionalnog pakta”, rekla je Le Pen.

“Prijetnje sankcijama, isključivanjem, predstavljaju rijetko nasilje prema Mađarskoj i Poljskoj”, dodala je.

Le Pen je kritizirala “centraliziranu vlast Bruxellesa, opijenu vlastitim postojanjem i svemoći”.

U tom kontekstu, i Orban i Le Pen zauzeli se za savez nacija, novu desnu grupu.

Premijer Orban, čija je stranka Fidesz u ožujku napustila grupu Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu, rekao je da “traži partnera za suradnju u novoj eri”.

U tome je stranka Marine Le Pen “nezaobilazna”, rekao je i pozdravio njezinu” podršku” tijekom godina.

Le Pen je pozdravila “hrabrost i odlučnost” mađarskog premijera i preuzela obvezu da će mu u slučaju da bude izabrana za predsjednicu države sljedeće godine, “pružiti podršku Francuske i njezina naroda da preusmjeri Europsku uniju čija ideološka brutalnost krši samu ideju suverenosti”.

Le Pen je odbila kritizirati nedavni mađarski zakon o zabrani LGBT propagande uperene prema djeci, u središtu pravnog sukoba s Bruxellesom. “Budući da mi je najvažniji suverenitet svake nacije, ne pada mi na pamet davati lekcije mađarskom narodu”, rekla je.

Zatim je ponovila svoje stajalište o migraciji koju je nazvala “pošasti od koje se naši narodi moraju zaštititi”. Europa želi “migracijsku poplavu”, a “katastrofalni učinci (takve politike) osjećaju se na svim razinama”, rekla je.

Objava Le Pen i Orban osnivaju “Savez nacija”, protiv “ideološke brutalnosti EU” pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.