MALENICA ZABRANIO UDRUGU HOS-a: “NEĆEMO IZBACITI ZDS”!

Extra

Udruga bojovnika HOS-a (UBHOS) objavila je danas kasno popodne priopćenje u kojem tvrdi da im je Ministarstvo pravosuđa i uprave odbilo produljiti registraciju jer iz svoga Statuta ne žele izbaciti poklič “Za dom spremni”! Odluku o tome je tvrde, potpisao ministar Ivan Malenica, a o njoj su početkom ovog tjedna su obaviješteni “neslužbenim i nezakonitim putem”.

Potvrdu te vijesti novinari Jutarnjeg lista pokušali su danas, čim je objavljena, dobiti od Ministarstva pravosuđa i uprave, ali im je iz Ministarstva poručeno da će se uskoro oglasiti priopćenjem.

Ako je točno da im je Ministarstvo odbilo produljiti registraciju, to praktički znači da je Udruga bojovnika HOS-a izbrisana iz registra udruga zbog pokliča “Za dom spremni”! na kojem uporno ustraju.

Podsjetimo nadležno je Ministarstvo upisalo UBHOS u registar udruga u travnju 2001. godine u vrijeme koalicijske vlade Ivice Račana. Udruga je tada priznata, iako je njezin Statut sadržavao pozdrav “Za dom spremni”! i prva je udruga koja je registrirana s tim pozdravom u svom temeljnom aktu.

U priopćenju odaslanom medijima ta Udruga također podsjeća je ona “prva i jedina legalizirala legitimnu upotrebu pozdrava ‘Za dom spremni’ u svojem Statutu”. Tu praksu kasnije su preuzele i neke udruge HOS-a koje su, kako tvrde, nastale pod pokroviteljstvom HDZ-a.

UBHOS smatra da je njihova legalizacija iz 2001. “trajno stečeno i ozakonjeno pravo“, te da se “nikakvim naknadnim izgovorima pojedinih segmenata državne vlasti to legalno ne može izmijeniti, jer bi predstavljalo akt protivan Ustavu, koji zabranjuje retroaktivnu primjenu propisa i zakona te oduzimanje stečenih prava”. Međutim, ne preciziraju o kojem je propisu riječ na čiju retroaktivnu primjenu u ovo slučaju ciljaju.

UBHOS dalje ističe kako poklič “Za dom spremni”! nije nacistički pozdrav i amblem, jer to, kako tvrde, ne proizlazi iz njegova sadržaja i značenja, bez obzira na ranije korištenje u povijesti. Pri tome se pozivaju i na zaključke Vijeća za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima 28. veljače 2018. godine.

Za UBHOS “Za dom spremni” izvorno predstavlja “izraz otpora velikosrpskoj ideologiji i hegemoniji”.Tvrde i da većina HOS-ovaca nije bila opterećena “ustašonostalgijom” već da je poklič korišten jer “boljeg pozdrava od toga u datim okolnostima nije bilo, a nema ga ni danas”.

Objava MALENICA ZABRANIO UDRUGU HOS-a: “NEĆEMO IZBACITI ZDS”! pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.