MILANOVIĆ O NEGIRANJU HRVATSKOG JEZIKA: “Razmislit ćemo o recipročnim mjerama. Mi smo EU, oni nisu i ako ovako nastave nikad neće biti”

Extra

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao je novinarima u utorak da odnos Hrvatske prema srpskoj nacionalnoj manjini ne nailazi na jednaki odaziv u Srbiji i da bi mogli “početi razmišljati o nekim recipročnim mjerama”.

Bio je to Milanovićev komentar na negiranje hrvatskog jezika u udžbeniku gramatike za osme razrede srbijanskih osnovnih škola.

U udžbeniku gramatike “S reči na dela” navodi se da “Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci srpski jezik nazivaju hrvatski, bosanski, bošnjački i crnogorski“.

Hrvatski je predsjednik kazao da Hrvatska ne može odrediti što će pisati u udžbenicima Srbije, ali da “mi možemo početi razmišljati o nekim recipročnim mjerama”.

Naglasio je Hrvatska ima jako visoke standarde potpore manjinama. “Očito takav odnos prema Hrvatima u susjednim državama ne postoji”, dodao je.

Naivno korektni, ali nismo bedaci

Milanović je naglasio da odnos Hrvatske prema srpskoj nacionalnoj manjini ne nailazi na reciprocitet druge strane.

“Mi smo vrlo često ili u pravilu naivno korektni, ali nismo bedaci”.

Rekao je da je on odlazio na proslavu ustanka u Srbu i na komemoracije zločina u Gruborima i u Jasenovac.

Srbijanski predstavnici pak, primjerice, ne dolaze u Oklaj, Prominu ili druga mjesta “gdje su pripadnici hrvatskog naroda ubijeni i to kukavički na pragu 1993., 1994., usred UNPA zone”.

“Tamo nema predstavnika iz Beograda. Bože sačuvaj da bi netko došao.

Istaknuo je da po tom pitanju predstavnik hrvatskih Srba Milorad Pupovac ne može biti posrednik i da se on nalazi u “nemogućoj situaciji”.

“Neki dan je dobro reagirao kada se oglušio na onu kabadahijsku sitno-nasilničku gestu”, kazao je Milanović referirajući se na Vučićev svim Srbima da izvjese srpske zastave na njihov praznik.

Nazvao je to pokušajem manipulacije Srbima u Hrvatskoj.

“Taj narod je otišao iz Hrvatske zahvaljujući Beogradu. Nije ga potjerala Hrvatska vojska”, kazao je.

Vučićevi glasnogovornici 

Kazao je i da ne sluša izjave Vučićeve glasnogovornice Ane Brnabić i drugih junaka zlog doba u Srbiji.

“Ja ne slušam ni njezine ni izjave bilo koga od tih junaka doba zlog u Srbiji. Jedina osoba koja ustvari govori kroz svoje razne derivacije je predsjednik Srbije”, izjavio je Milanović.

“Ovo drugo su sve njegovi portparoli. S njima nema smisla ulaziti u polemiku”, dodao je.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić ocijenila je u ponedjeljak nevjerojatnom izjavu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića koji je u rujnu rekao da je predsjednik i hrvatskih državljana iz BiH te je poručila da je čudi što nije bilo reakcija iz Europske unije.

“Mi smo Europska unija, nisu oni. Ako se tako nastave ponašati pitanje je kada će biti”, kazao je.

Objava MILANOVIĆ O NEGIRANJU HRVATSKOG JEZIKA: “Razmislit ćemo o recipročnim mjerama. Mi smo EU, oni nisu i ako ovako nastave nikad neće biti” pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.