NECIJEPLJENE ČEKA OTKAZ: Francuska suspendirala više od 3000 zdravstvenih radnika

Extra

Oko 3000 zdravstvenih radnika u Francuskoj suspendirano je se nisu htjeli cijepiti protiv Covida-19, piše BBC.

Novo pravilo, koje je stupilo na snagu u srijedu, kaže da je cijepljenje obavezno za 2,7 milijuna zdravstvenog osoblja, djelatnika doma za njegu i vatrogasnih služba u zemlji.

No, francuski ministar zdravstva Olivier Véran rekao je u četvrtak da je “većina suspenzija samo privremena”.

Mnogi sada pristaju na cijepljenje jer “vide da je obveza cijepljenja stvarnost”, rekao je.

Pravilo se odnosi na sve liječnike, medicinske sestre, uredsko osoblje i volontere.

Predsjednik Emmanuel Macron prvi je put obavijestio radnike o promjeni pravila 12. srpnja, upozorivši ih da moraju dobiti barem jednu dozu do 15. rujna ili dati otkaz na poslu.

“Svjestan sam onoga što tražim od vas i znam da ste spremni za ovu obvezu, to je na neki način dio vašeg osjećaja dužnosti”, rekao je tada.

Nakon predsjednikove objave, srušila se web stranica koja se koristi za rezerviranje termina za cijepljenje, piše BBC.

No, tisuće djelatnika i dalje odbijaju primiti cjepivo, što uzrokuje strah od poremećaja u zdravstvenim uslugama.

U samo jednoj bolnici u Nici na jugu Francuske, na primjer, gotovo 450 radnika je suspendirano – što je izazvalo prosvjede ispred zgrade. U drugom južnom gradu Montélimaru jedna je bolnica potvrdila da je već počela otkazivati ​​hitne operacije zbog nedostatka cijepljenih anesteziologa, prenosi agencija AFP. “Ove ljude moramo zadržati na poslu sve dok ne budu zamijenjeni”, rekao je Christophe Prudhomme, liječnik hitne pomoći i lijevi zastupnik.

Francuska nije jedina zemlja koja je uvela obvezu za cjepivo.

Italija također od 15. listopada obvezuje “zelenu propusnicu” protiv Covida za sve zaposlenike, što znači da će radnici koji ne mogu pokazati dokaz o cijepljenju ili nedavni negativni test na Covid biti kažnjeni.

Objava NECIJEPLJENE ČEKA OTKAZ: Francuska suspendirala više od 3000 zdravstvenih radnika pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.