Nema jeseni idemo pravo u ZIMU

Extra

Nedeljko Todorović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da su ove vremenske prilike uobičajene za našu klimu.

“Rolerkoster” vremenskih prilika ili nagli vremenski obrti i temperaturne razlike sve su prisutniji, a to smo doživeli i tokom sedmice koja je iza nas. Hoće li ih biti i ubuduće i šta nas očekuje “iza ugla” nove nedelje, o tome za RTS govori meteorolog Nedeljko Todorović

Nedeljko Todorović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da su ove vremenske prilike uobičajene za našu klimu. Postoje, dodaje, neke male varijacije iz decenije u deceniju, ali nema suštinskih promena.

– Naveo bih čestinu pojave sušnih i toplih leta. Njihova čestina se menja približno na svakih 35 godina. Poslednjih 30 godina bili smo u jednom periodu kada je bila češća pojava ekstremno toplih leta. Pa šezdesetih i sedamdesetih je bila retka pojava tih ekstremno toplih leta – kaže Todorović.

Ističe da na to utiče pre svega cirkulacija okeanske vode u Atlantiku i Pacifiku.

– Tu se ponavlja jedna cikličnost od približno tih 35 godina i utiče na temperaturu vazduha, jer je Evropa pod uticajem vazduha sa Atlantika. Pored toga utiče i energija Sunca. Imali smo u prvoj polovini prošlog veka jedan period od 30 do 35 godina pojavu toplih leta – kazao je Todorović.

Ističe da će narednih dana biti toplo, ali već od srede pad temperature.

– Maksimalna temperatura oko 15, posle toga malo toplije. Oktobar će da bude prosečan. Kiša u četvrtak i petak će samo malo da ublaži sušu. Pretpostavljam da će krajem oktobra i u novembru biti više kiše. Ali, sada u oktobru počinju i prvi mrazevi, magla po kotlinama, počinje košava da duva. To su sve karakteristile oktobra i novembra – naglasio je Todorović.

Ako se ravnamo, kaže, po nekom srednjem datumu, to je kraj novembra u većini mesta Srbije.

– Svaka sezona je priča za sebe i neuhvatljivo je za prognozu – zaključio je meteorolog Todorović.

Srbija Danas