NOVA ANTINATALITETNA MJERA: SMANJUJU SE I IZNOSI ZA NOVOROĐENU DJECU!

Extra

Grad Zagreb objavio je Nacrt prijedloga Odluke o novčanoj pomoći za opremu novorođenog djeteta prema kojem će novčana isplata za svako rođeno dijete iznositi 2.500 kuna.

Ovaj iznos isplaćivat će se u dva jednaka obroka, tijekom godine dana od dana prve isplate, a Odluka će, stupi li na snagu, viti važeća od 1. siječnja 2022. godine. Prema važećim pravilima, roditelji za prvo dijete dobivaju 1.800 kuna, za drugo 3.600 kuna te 54.000 kuna za treće dijete.

Nacrt se razlikuje i po uvjetima dobivanja potpore – trenutno oba roditelja moraju imati prijavljeno prebivalište u Gradu Zagrebu, dok će prema novoj Odluci prebivalište morati imati samo jedan roditelj.

Kako piše u obrazloženju, prosječno je godišnje za ovu mjeru izdvajano 78 milijuna kuna za prosječno 6.600 korisnika. Ujednačavanje iznosa za svako dijete, piše u obrazloženju, u prvom razodoblju neće se značajnije odraziti na rasterećenje proračunskih izdataka.

– Naime, korisnici nastavljaju primati iznose prema odredbama Odluke koja je bila na snazi u trenutku ostvarivanja novčane pomoći do isplate u cijelosti te stvorene obveze predstavljaju značajan udio u planiranim sredstvima za 2022. godinu. Prema dosadašnjoj Odluci, za 2022. godinu bi bilo potrebno osigurati 84 mil. kn, dok će prema predloženim izmjenama biti potrebno osigurati 80 mil. kn. Projekcije potrebnih proračunskih sredstava za 2023. iznose 66,0 mil. kn te za 2024. godinu 52,0 mil. kn, piše Večernji list

Objava NOVA ANTINATALITETNA MJERA: SMANJUJU SE I IZNOSI ZA NOVOROĐENU DJECU! pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.