NOVA PORUKA NA KOSMETU – HITNO

Extra












Brisel — Izvestioci i šefovi delegacija Evropskog parlamenta za Beograd i Prištinu pozvali danas obe strane da hitno pronađu mirno i održivo rešenje situacije na KiM.

Vladimir Bilčik, Viola fon Kramon, Tanja Fajon i Romeo Francu su u zajedničkom saopštenju izrazili duboku zabrinutost zbog tenzija na granični prelazima Jarinje i Brnjak i pozvali na povratak dijalogu uz posredovanje EU.

“Želimo da vidimo povlačenje specijalne policije i svih jedinica vojske i uklanjanje blokada puteva. Trebalo bi prestati sa jednostranim akcijama i provokacijama i zapaljivom retorikom, koje povećavaju tenzije i utiču na dobrobit lokalnih zajednica”, stoji u pisanom saopštenju četiri parlamentarca.

Oni pozivaju EU i njene partnere da nastave da rade na deeskalaciji krize, a lidere Beograda i Prištine da koriste platformu dijaloga uz posredovanje EU za rešavanje svih otvorenih pitanja, uključujući i ona vezana za slobodu kretanja.

“Ponavljamo da je normalizacija odnosa između Srbije i Kosova preduslov za pristup obe zemlje EU, a od suštinskog značaja za obezbeđivanje stabilnosti i prosperiteta u širem regionu. Pozivamo obe strane da se aktivno i konstruktivno ponovo uključe u dijalog koji vodi specijalni predstavnik EU, u cilju dolaska do sveobuhvatnog, održivog i pravno obavezujućeg sporazuma”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: B92