NOVA STUDIJA: Ovaj jeftini lijek sprječava teške oblike covida i hospitalizaciju?

Extra

Jeftin i dostupan antidepresiv mogao bi smanjiti rizik od teškog oblika covida-19 za gotovo trećinu kod ljudi s visokim rizikom od obolijevanja, objavili su znanstvenici u srijedu.

Testiranje provedeno na oko 1.500 pacijenata u Brazilu pokazalo je da oni koji su uzimali lijek, poznat kao fluvoksamin, imaju manju vjerojatnost da će oboljeti od teškog oblika covida i morati biti hospitalizirani, prenosi CNN.

Lijek koji se prodaje pod imenom Luvox, selektivni je inhibitor ponovne pohrane serotonina koji se najčešće koristi za liječenje opsesivno-kompulzivnog poremećaja (OKP) i depresije. No, može utjecati na upalu, rekla je dr. Angela Reiersen, izvanredna profesorica psihijatrije na Sveučilištu Washington u St. Louisu koja je provodila kliničko ispitivanje, objavljenoj u časopisu The Lancet Global Health.

– Fluvoksamin može smanjiti proizvodnju upalnih molekula citokina, što može potaknuti infekcija covidom-19, rekla je u priopćenju. Lijek također može smanjiti razinu trombocita u krvi, što može utjecati na zgrušavanje krvi.

U ispitivanju je sudjelovao 741 volonter zaražen covidom kojima su dvaput dnevno davali 100 mg fluvoksamina tijekom 10 dana, dok je 756 volontera primalo placebo.

Među pacijentima koji su dobivali fluvoksamin njih 79 ili 11% moralo je biti hospitalizirano u usporedbi sa 16% dobrovoljaca koji su dobivali placebo.

Potrebno je više ispitivanja kako bi se vidjelo može li se lijek davati zaraženima od koronavirusa, ali je jeftin, napominje se u studiji.

– Deset dana konzumacije fluvoksamina košta približno 3,45 eura.

Ističe se kako to nije lijek za covid-19, ali da bi bio koristan ako može držati oboljele podalje od bolnica.

– S obzirom na sigurnost, jednostavnost upotrebe, nisku cijenu i široku dostupnost fluvoksamina, najnovija saznanja mogla bi utjecati na nacionalne i međunarodne smjernice o kliničkom liječenju covida-19, zaključuju u priopćenju.

Srodni lijek Prozac, ili fluoksetin, također je jeftin i još šire dostupan, a znanstvenici su poručili da bi i njega trebalo proučiti kako bi se vidjelo može li pomoći u liječenju oboljelima od covida.

Napominju kako ovo nije savršeno ispitivanje. Provedeno je u Brazilu, gdje je bila veća stopa hospitalizacije oboljelih od covida-19 nego u drugim kliničkim ispitivanjima.

– Ne postoji standardizirani tretman za rano liječenje covida i razne lobističke skupine zagovaraju različite tretmane. Nadalje, malo je saznanja o tome tko ima najveći rizik od progresije ove bolesti jer se neki pacijenti s brojnim rizičnim faktorima brzo oporavljaju, dok se drugi, koji su imali manje ranije utvrđenih rizičnih faktora, ne oporavljaju, napisali su.

Objava NOVA STUDIJA: Ovaj jeftini lijek sprječava teške oblike covida i hospitalizaciju? pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.