NOVI UDAR NA OBITELJI S MNOGO DJECE: Tomašević trajno ukinuo mjeru roditelj odgojitelj, evo kakvoj se uštedi nada

Extra

Mjera roditelj odgojitelj namijenjena obiteljima u Gradu Zagrebu s troje i više djece sada se trajno ukida, a za postojeće korisnike skraćuje se do 7. godine djeteta (dosad je bilo do 15.) te se naknada roditelja reže – na 1000 kuna neto.

Tako bi se ukratko mogla sumirati nova “Odluka o novčanoj pomoći roditelja odgojitelja”, koju je u petak predstavila Gradska uprava, na čelu sa zamjenicom gradonačelnika Danielom Dolenec, a koja danas ide u javno savjetovanje. Inače, riječ je o mjeri koju koristi više od pet tisuća roditelja u Zagrebu, uglavnom majki, a koju je gradonačelnik Tomislav Tomašević privremeno ukinuo i obustavio nove prijave još u rujnu pod objašnjenjem da je preskupa. Ove je godine gradski proračun koštala 528 milijuna kuna, pokazuju podaci Grada.

– To je mjera koja je neodrživa. Da je nismo zaustavili ona bi se do 2025. godine popela na godišnji trošak od 700 milijuna kuna. Za novac koji je Grad dao za tu mjeru od početka primjene 2016. dosad moglo se izgraditi 27 dječjih vrtića – rekla je zamjenica gradonačelnika Dolenec na predstavljanju nove Odluke u Gradskoj upravi.

Iako se očekuje da će ovi rezovi uzrokovati nezadovoljstvo među 5.000 korisnika mjere, uglavnom majki, ušteda tog novog prijedloga za proračun Grada 2022. trebala bi biti oko 300 milijuna kuna, kažu iz Grada.

Dakle, roditeljima odgojiteljima naknada koja je dosad bila 4.600 kuna reže se na 1000 kuna. Također, roditeljima koji su pristali da tu mjeru primaju do 15. godine djeteta, sada će je primati do sedme. Gotovo polovici roditelja pod mjerom dijete je već navršilo 7. godinu, a njima isplata naknade prestaje s 1. svibnjem 2022. No, do stupanja odluke na snagu u rujnu otvara im se mogućnost zaposlenja, kažu iz grada, iako je posve nejasno tko će zaposliti ženu s najmanje troje a vjerojatno i više djece, srednjih godina, bez radnog iskustva.

Također, oni s djecom između 3 i 6 godina imaju pravo upisati djecu u vrtić, što dosad nisu imali pravo, kažu. Drugim riječima, roditelj koji dosad nije smio biti zaposlen da bi ostvarivao mjeru, sada ima četiri mjeseca da nađe posao. Iz mjere bi u prvom valu u svibnju, prema procjenama Grada, trebalo izaći oko 2.700 roditelja, što znači da će se toliko roditelja, uglavnom majki, odjednom naći na tržištu rada – a većina ih je nezapošljiva, dok će ostalih 3.000 roditelja unutar mjere primati četiri puta manju naknadu – od 1.000 kuna mjesečno. No isto tako, grad subvencionira vrtiće s oko 1.000 kuna mjesečno po djetetu – pa će tako i tu uštede zacijelo biti minorne.

Iza ovih izmjena, kažu u Gradu, stoji činjenica da mjera donesena 2016. nije imala dobro definirane ishode. Točnije, mjera za koju je grad u posljednjih pet godina izvojio 1.8 milijardi kuna nije dovela do povećanja živorođene djece, a istovremeno je veliki broj žena u Zagrebu maknuo s tržišta rada do 15 godine njihova najmlađeg djeteta, tvrde, iako podaci pokazuju da je broj obitelji koje su se odlučile na troje i više djece nakon te mjere – znatno porastao! Žene koje su dugotrajno bile po mjerom roditelja odgojitelja vjerojatno će imati vrlo male mirovine u budućnosti, a veliki broj njih je izlaskom iz mjere i trajno nezapošljiv. Trenutno je ukupno 5.808 korisnika mjere roditelj odgajitelj (88 posto žene), a svaki prima oko 4.600 kuna neto mjesečno, odnosno malo više od 7.000 bruto, što je Grad samo u ovoj godini koštalo više od pola milijarde kuna, kažu.

Objava NOVI UDAR NA OBITELJI S MNOGO DJECE: Tomašević trajno ukinuo mjeru roditelj odgojitelj, evo kakvoj se uštedi nada pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.