OBULJEN KORŽINEK: “Stanje na HRT-u nije katastrofalno, uvedeno je dvojno knjigovodstvo i smanjena zaduženost…”

Extra

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izjavila je u ponedjeljak kako joj je žao što je proces izbora novog glavnog ravnatelja HRT-a kontaminiran pogreškama u proceduri, ali ne slaže se s tezama da je stanje na HRT-u katastrofično.

“Ne slažem se da je stanje katastrofično. Na HRT-u postoje brojni problemi, međutim podaci o poslovanju govore da je situacija dobra – uvedeno je dvojno knjigovodstvo, smanjena je zaduženost”, rekla je Obuljen Koržinek u izlaganju na okruglom stolu “(Ne)ovisnost javnog servisa i izbor ravnatelja HRT-a”.

Također je istaknula kako je u mandatu ove uprave prvi put u zakonom propisanoj proceduri donesen ugovor, koji je zamišljen kao ključni instrument temeljem kojeg će se mjeriti uspješnost HRT-a.

“Nažalost, svaka rasprava o HRT-u, a ja ih pratim barem 15 godina, uvijek se svede na iste dojmove i preslikavanja nekih političkih prepucavanja iz nekih drugih foruma”, ocijenila je ministrica.

Ne slaže se s definicijom iznijetom na okruglom stolu da je javni servis primarno informativni program, već smatra da je uloga javnih radiotelevizijskih servisa u prvom redu obrazovanje, potpora nacionalnim, kulturnim i kreativnim industrijama, te stvaranje kvalitetnih sadržaja trajne vrijednosti.

Podsjetila je na zadnja tri mjeseca i navela kako je HRT je po prvi put ušao u koprodukciju za svoju seriju s najvećim europskim producentom, a serija “Područje bez signala” Dalibora Matanića dobila je nagradu kao najbolja serija na francuskom festivalu televizijskih serija.

“Nemojte govoriti da su neovisne produkcije izvor korupcije. Upravo suprotno, tu se stvaraju vrijedni sadržaji, angažiraju se hrvatski glumci, redatelji, glazbenici i ostali”, poručila je Obuljen Koržinek.

Kao Vlada, kritički su reagirali na poplavu tužbi s HRT-a, istaknula je dodavši kako je riječ o lošoj praksi koja nije rezervirana samo za HRT ili političare već su mnogi “uskočili u ta kola”.

“Pokrenuli smo raspravu o SLAPP-u i nadam se da ćemo zajedničkim radom s predstavnicima pravosuđa i novinarske profesije tu štetnu praksu, koja je zaista novi način ušutkavanja novinara, na neki način suzbiti”, rekla je Obuljen Koržinek.

Predugo su se na HRT-u izmjenjivali naši i vaši

Ponovila je svoje zgražanje jer je ravnatelj javnog servisa završio u zatvoru, istaknuvši kako je to veliki udar ne samo za HRT, nego i za sve zaposlenike.

“To zaslužuje svaku osudu i oko toga nema dileme. Međutim, sada se nalazite u situaciji da možete u zakonom propisanoj proceduri izabrati glavnog ravnatelja ili odlučiti da HRT još neko vrijeme bude u situaciji v.d. vodstva”, rekla je ministrica prisutnim saborskim zastupnicima.

Ocijenila je kako se događa opstrukcija procesa izbora u isto vrijeme kada svi zagovaraju da HRT-u treba novi ravnatelj.

“Kao ministrica zadužena za medije, kojoj je jedini interes da HRT dobije stabilno vodstvo, potvrdit ću da mi je žao što je proces kontaminiran određenim pogreškama u proceduri koje treba ispraviti. No, mislim kako je generalni stav da HRT-u treba novo vodstvo i treba izabrati glavnog ravnatelja koji će na tome raditi”, rekla je Obuljen Koržinek.

Ocijenila je kako HRT-u treba profesionalizam jer ga nije bilo u mnogim mandatima i poručila kako moraju paziti kada prozivaju druge jer “nažalost, predugo su se na HRT-u izmjenjivali naši i vaši, a vrijeme je da tamo bude mjesta isključivo za one koji su najbolji i najprofesionalniji”.

Također smatra da treba mijenjati Zakon o Hrvatskoj radioteleviziji, a to još nisu napravili jer su prioritetno morali usklađivati Zakon o elektroničkim medijima. Usporile su ih i krize, u planu je i Zakon o medijima, a potom Zakon o HRT-u.

Okrugli stol su organizirali oporbeni saborski klubovi – Klub zeleno-lijevog bloka, Klub SDP-a, Klub Mosta, Klub Socijaldemokrata, Klub Centra i Glasa i Klub HSS-a i RF-a, u suorganizaciji s HND-om i Sindikatom novinara Hrvatske.

Objava OBULJEN KORŽINEK: “Stanje na HRT-u nije katastrofalno, uvedeno je dvojno knjigovodstvo i smanjena zaduženost…” pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.