Ona je bila prva žena u historiji koja je rodila OSMORKE: Nećete vjerovati kako danas izgledaju ova djeca

Ona je bila prva žena u historiji koja je rodila OSMORKE: Nećete vjerovati kako danas izgledaju ova djeca

Info

Nadya Suleman, poznatija po nadimku Oktomama, privukla je pažnju 2009. godine.

Velika porodica

Najveći san Nadye Suleman bio je imati veliku porodicu budući da nije imala braće i sestara. Nije imala pojma da će je njena intenzivna želja za velikom i sretnom porodicom navesti na donošenje teških odluka koje će joj zauvijek promijeniti život. Ipak, njena snažna odlučnost da ostvari svoj san bila je razlog zašto je svijet svjedočio čudu.

Postati majka

Kad je završila srednju školu, Nadya Suleman krenula je u potragu za ostvarenjem svog sna o osnivanju porodice. Možda je imala želju pohađati fakultet kao i drugi njenih godina, ali njezin cilj da postane majka i dalje joj je bio glavni prioritet. Nadya je tada bila mlada i neki kažu da je bila malo previše naivna. Nije imala pojma što joj budućnost donosi.

Njena prva ljubav

Prije nego što je Nadya Suleman napunila 21 godinu, već je upoznala svog budućeg supruga, producentskog menadžera Marcosa Gutierreza. Nadya je bila iskrena prema Gutierrezu i ispričala mu je sve o svom snu da postane majka. Gutierrez je želio isto, ali sudbina je isplanirala nešto drugo.

Rizično zanimanje

Godine 1996. Nadya se udala za Marcosa Gutierreza i stekla licencu za psihijatrijsku terapiju na Mt. San Antonio Collegeu. Također je počela raditi za Metropolitan State Hospital, psihijatrijsku ustanovu. Njen posao definitivno nije bio lak i zapravo je postao opasan za Nadyu. Možda joj je primarni cilj bila porodica, ali je željela i karijeru, no nesretni događaj koji se dogodio na radnom mjestu pretvorio je njezin život u dugu vožnju roller coasterom.

Tragedija udara

Neki pacijenti su pokrenuli pobunu, pa je Nadya pokušala intervenirati. Nažalost, kada je jedan pacijent prevrnuo stol, on je pao na Nadyina leđa, uzrokujući joj povredu hernije diska. Radnička kompenzacija je možda pružila određenu pomoć (primila je 170.000 dolara), što joj je sigurno pomoglo neko vrijeme, ali novac je postao najmanja Nadyina briga.

 

Njen cilj odgođen

Njena povreda na poslu donijela je Nadyi i emocionalni bol i fizičku bol, a njen cilj da osnuje porodicu je odgođen.

Gorka istina

Nadya i njen suprug konsultirali su se sa stručnjacima kako bi otkrili u čemu je problem. Marcos Gutierrez bio je sterilan, tako da im prirodni način začeća nikada neće uspjeti i trebalo je razmotriti alternative.

Ograničenja

Međutim, Marcos je bio potpuno protiv te ideje i njihovi su suprotni stavovi počeli stvarati jaz između para. Kada je Nadya predložila vantjelesnu oplodnju, Marcos joj je rekao da će je ostaviti.

Težak izbor

Nadyin je možda bilo jako teško, ali ona se razvela 2000. Tada se odlučila za vantjelesnu oplodnju i osnivanje porodice, iako stvari nisu ispale onako kako je htjela.

Vrijedilo je

Nadya je morala razmisliti o jednoj važnoj stvari prije vantjeslne oplodnje – o mogućnosti trudnoće s više beba ako sva implantirana jajašca prežive.

Dobro došao na svijet…

Nadya je 2001. rodila svoje prvo dijete, preslatkog dječaka kojem je dala ime Elijah. Konačno, nakon mnogih borbi, Nadya je ostvarila svoj san, iako je to za nju bio tek početak.

 

Bebe, bebe i još bebe!

Godinu dana nakon što je Nadya rodila Elijaha, rodila je još jednu bebu, djevojčicu kojoj je dala ime Amerah. Međutim, Nadya nije bila zadovoljna s dvije bebe, a njeno pozitivno iskustvo s vantjelesnom oplodnjom samo ju je potaknulo na više tretmana. Kasnije je rodila blizance i još dvoje djece. Tako je postala mama šest beba.

No, Nadya je i nakon što je rodila šesto dijete i dalje željela imati još djece.

Ekstremna odluka

Godine 2008. svijet je bio šokiran onim što je Nadya Suleman odlučila učiniti. Ponovo je otišla kod dr. Michaela

Kamrave, istog liječnika koji joj je radio prethodne postupke vantjelesne oplodnje. Nadya mu je rekla da želi još jedan tretman vantjelesnom oplodnjom sa svih šest zaostalih jajnih stanica koje su joj implantirane.

Osam beba na putu

Nadya Suleman i dr. Kamrava poduzele su zaista hrabar i neviđen korak. Implantacija tolikog broja embrija radikalno je odstupila od standardne medicinske prakse, ali Nadya ne žali ni za čim. Mnogi bi se osjećali potpuno prestrašeno, ali ona je bila potpuno uzbuđena zbog toga.

Nadya je zatrudnjela s osam beba odjednom, no pitanje je bilo je li sposobna nositi i roditi osam beba nakon što je već imala šestero djece.

Majka osmero djece – Oktomama

Ubrzo su mediji čuli za njenu priču, a Nadya i njena djeca postali su senzacija.

Veliki uspjeh

Ubrzo je došlo vrijeme da Nadya Suleman rodi svoje bebe. Srećom, svih osam beba je rođeno zdravo.

Njena slava

Nakon rođenja osmorki postala je poznata, a mnogi mediji su željeli raditi priču o njoj.

Nadya je angažirala ljude da joj upravljaju odnosima s javnošću kako bi mogla podijeliti svoju priču i imati neki oblik kontrole nad njom, no taj se zadatak pokazao iznimno teškim.

Osuda javnosti

Kako je vrijeme prolazilo, sve se teže nosila sa svojom slavom. Našla se na meti stanovnika Kalifronije koji su smatrali da rasipa novac poreznih obveznika i da utjelovljuje praktički sve negativno o modernom društvu u Americi.

Sve joj se teže bilo nositi sa pritiskom javnosti i medija.

Teška situacija

Iako su prošle godine otkako je rodila, ljudi su i dalje nagađali o Nadyi Suleman. Nadyini kritičari su nastavili dijeliti svoje skeptične primjedbe i nisu odustajali. Nažalost, to je počelo utjecati na njezinu sposobnost da odgaja djecu.

Budući da se borila s odgojem svojih 14 djece, prihvatila je socijalnu skrb, ali ono što nije znala je da će se morati suočiti s još jednom preprekom koju čak ni državna pomoć neće moći nositi.

Problemi u kući

Nadyusu pratile glasine da maltretira svoju djecu. Služba za zaštitu djece ispitala je stvar i istražila jesu li glasine istinite, ali kada su službeno posjetili Nadynu kuću kako bi proveli istragu, nisu otkrili nikakve znakove nemara i smatrali su da su glasine neutemeljene, čak su proglasili njezin dom prilično prikladnim za djecu.

Ponovo teška situacija

No, njen stanodavac želio je da se ona iseli i optužio ju je da nije poštovala uslove stanovanja. Nadyin i njeno 14 djece morali su se iseliti.

Porodica Solomon

Nadya je morala pronaći posao. Bila je primorana raditi razne poslove. No, to je sve iza nje.

Nadya (koja se sada zove Natalie) osmorke imaju 12 godina.

Natalie se odlučila odreći svog društvenog života i to joj je omogućilo da uspostavi prilično blizak odnos sa svakim od svoje djece.

Skroman život

Definitivno nije lako odgajati četrnaestero djece, ali čini se da Natalie to radi prilično dobro. Ona i njena djeca trenutno žive u dvosobnom stanu.