OTIŠAO U MIROVINU U 92. GODINI: Znamo ga kao “Prljavog Harryja”, revolveraša zvanog “Blondie”, Walta Kowalskog…

Extra

Clint Eastwood objavio je na društvenim mrežama da se u 92. godini oprašta od rada na filmu.

Svoju odluku, koja je mnoge rastužila, legendarni glumac objavio je na Twitteru. U objavi je napisao: “Mislim da je graciozno ostarjeti vrlo važan talent. Za mene je prekasno.”

Bogatu karijeru koja traje već više od 60 godina, Eastwood je započeo u vesternima. Uz glumu se bavio i režijom, a nagradu Američke filmske akademije, Oscara, dobio je čak pet puta.

Na velikom je platnu još od davne 1959. godine, no početak karijere nije mu bio tako sjajan. Zbog ugovora s Universalom po kojem je imao niske prihode slavni glumac morao se baviti i drugim poslovima da skrpa kraj s krajem. Bio je tako vatrogasac, radio u trgovinama te kao spasilac.

U vesternima je počeo glumiti jer je producentima jako nalikovao na kauboja, a osim Johna Waynea to nije nikome dotad uspjelo. Glumio je u popularnoj dolarskoj trilogiji krajem 60-ih godina, a poznati pončo u kojem se pojavljivao tijekom filmova nije opran niti jednom. Sam je glumac objasnio kako bi se raspao da su ga oprali.

Tijekom karijere Clint se često pokušavao baviti i u politikom, a podržao je Donalda Trumpa u njegovoj utrci za Bijelu kuću. Mnogi su ga kritizirali, no on je uzvratio kako su Amerikanci postali “nacija p**ca”.

Godine 1986. kandidirao se za gradonačelnika gradića Carmel-by-the-Sea u Kaliforniji te je pobijedio obećavši uklanjanje zabrane prodavanja sladoleda u gradiću nakon godina postojanja tog bizarnog zakona.

Tijekom karijere bio je jedan najplaćenijih glumaca u Hollywoodu, a jednako je uspješan bio i kao redatelj. Za glazbu u njegovim filmovima često je zaslužan njegov sin Kyle, koji je jazz-glazbenik i skladatelj, a otac ga je u ranoj mladosti uveo u svijet filma. Sam Clint talentirani je glazbenik, a u mnogim je filmovima zaista sam odsvirao glazbu.

Clint je tijekom karijere nagrađen s pet Oscara, među kojima su se našli i zlatni kipići za najboljeg redatelja i za najbolji film. Najveći hit bio je 2004. godine kada je za film “Djevojka od milijun dolara” dobio sedam nominacija. Tada je imao 74 godine i postao je najstarija osoba ikada koja je dobila Oscara za najbolju režiju. Za “Nepomirljive” iz 1992. je dobio 4 oskara.

Za svoje uloge bio je jako izbirljiv, a odbio je velike filmove poput onih o Supermanu i Jamesu Bondu.

Američki mediji pišu kako glumac ima osmero djece, no nitko nije siguran je li to točan broj. Prema dokumentarnom filmu iz 2012. godine, broj njegove djece je nepoznat, s obzirom na to da je prvo dijete dobio još dok je bio u srednjoj školi. Nitko, uključujući i biografa glumačke legende, nije otkrio točan broj. U intervjuu 2009. godine istaknuo je kako ima “najmanje sedmero djece”, a ni on sam nije siguran u to.

Zvijezda “Gran Torina” najstariju kćer 66-godišnju Laurie dobio je s Roxanne Tunis, s kojom ima i 55-godišnju kćer Kimber. Clint i njegova prva supruga Maggie Johnson imaju dvoje djece zajedno, 52-godišnjeg sina Kylea i 48-godišnju kćer Alison. 35-godišnjeg sina Scotta i 32-godišnju kćer Kathryn dobio je u vezi s Jaclyn Reevers, a 26-godišnju kćer Francescu dobio je s glumicom Frances Fisher. S Dinom Ruiz dobio je 23-godišnju kćer Morgan, piše Dnevnik.hr.

Objava OTIŠAO U MIROVINU U 92. GODINI: Znamo ga kao “Prljavog Harryja”, revolveraša zvanog “Blondie”, Walta Kowalskog… pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.