OVO JE OTIŠLO PREDALEKO: Bjelovarska bolnica mami nije dala novorođenče 34 sata, nije bila testirana

Extra

Ženi koja je rodila u OB Bjelovar nisu dali da primi svoje novorođenče 34 sata,  jer je došla rađati a da nije testirana, a rezultati testa uzetog u bolnici su se čekali.

O svemu se na Facebooku požalila njena sestra.

“Sestra mi je jučer ujutro rodila u bjelovarskoj bolnici. Dijete je samo za ručicu dirnula i odvojili su ih. Nju su testirali na Covid i poslali test na Fran Mihaljević. Rekli su joj da će doći do jutra nalaz i da će onda dobit dijete.

‘Nema nalaza, nema djeteta’

Evo došlo je jutro…nema nalaza. Nema djeteta. Nisu ga stavili joj na prsa, nisu imali kontakt “koža na kožu”. Ništa. Kada pita sestre, kažu joj da ima strpljenja i neka se odmara, da je dijete živo.i zdravo. Da ne znaju kada će doći nalaz, zna se čekati i po dva, tri dana. Molim Vas sto možemo učiniti, koga zvati, na koja prava se pozvati?“, napisala je sestra rodilje.

Uz komentare podrške te zgražanja postupkom bolnice, javile su i žene s drugim ružnim iskustvima.

„Na navedenom odjelu 4 ili 5 dana nije bilo tople vode tijekom boravka tamo. Mislim da ništa više nije potrebno reći uza sve ovo. Sramota“ komentirala je jedna od mladih majki.

Kako doznaje Večernji, beba je majci vraćena nakon 34 sata.

Uobičajena procedura kod dolaska majki u vrijeme korone je da obave test prije dolaska u bolnicu ako je porođaj dogovoren, a ako je nenajavljeni, majku se testira te se čekaju nalazi,

Odvajanje se ne preporučuje

 No   odvajanje majke i novorođenčadi ne preporučuje od strane svih stručnih organizacija, kako svjetskih tako i hrvatskih. Čak i ako je majka zaražena, preporučuje se  da se dopusti kontakt koža- na kožu uz odrežene mjere opreza.

OB Bjelovar se već ranije, uz neke druge bolnice, našla se na meti kritika zbog odvajanja beba od majki. U listopadu prošle godine zbog toga je reagirala i udruga Roda. Tada je  predstavnik OB Bjlovar tijekom gostovanja na HRT-u,  rekao: “Mi u Hrvatskoj imamo stav da treba odvojiti dijete na 10 do 14 dana, ali nastaviti s dojenjem tako da se majka izdaja.” Naknadno, poslali su i opširan odgovor

Objava OVO JE OTIŠLO PREDALEKO: Bjelovarska bolnica mami nije dala novorođenče 34 sata, nije bila testirana pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.