OVO JE VELIKO: Stotine tisuća žena žali se na nuspojave nakon cijepljenja – Bilo je bolno….

Extra

Nepravilnosti su zabilježene kod svih cjepiva i u različitim državama

Nakon što je prije pet mjeseci primila prvu dozu Pfizerovog cjepiva, 30-godišnja Dahye Yim primijetila je da je njezin menstrualni ciklus drugačiji.

Mjesečnica koja je došla bila je neuobičajeno bolna i praćena migrenom pa je posegnula za internetom kako bi provjerila jesu li i druge žene doživjele promjene u ciklusu nakon cijepljenja.

Tamo je pronašla slične priče, no nije uspjela pronaći znanstveno potkrijepljene informacije o mogućim nuspojavama cjepiva.

Državljanka Južne Koreje, doktorandica koja živi na relaciji London-Berlin, rekla je za Al Jazeeru kako je, nakon što je primila drugu dozu u rujnu, primijetila kvržicu ispod pazuha.

– Otkrila sam da je to nuspojava cjepiva i da nema razloga za brigu, što mi je pomoglo da se smirim. Bilo bi dobro da je to bio slučaj i nakon prve doze kad sam tražila informacije o nepravilnostima menstrualnog ciklusa. Mnogo novca ulaže se u istraživanje covida i znam da postoje prioriteti, ali mislim da bi zdravlje žena trebalo biti među velikim prioritetima.

‘Nedostatak znanja i pažnje’

Tisuće drugih žena prijavile su privremene promjene u svojim redovitim menstrualnim ciklusima, uključujući kašnjenje, jače vaginalno krvarenje ili više boli.

Nepravilnosti su zabilježene kod svih cjepiva i u različitim državama.

U početku su medicinski stručnjaci umanjivali tvrdnje, navodeći da je broj prijavljenih slučajeva prenizak ili da bi promjene mogle biti posljedica drugih čimbenika kao što je stres povezan s pandemijom.

Nedovoljno informacija dovelo je do toga da se neke žene nisu željele cijepiti.

Također, razvile su se i teorije zavjere poput onih da cjepivo dovodi do neplodnosti.

Istraživanja

Nakon svega, sada su u tijeku napori da se istraže potencijalne veze.

Nacionalni institut za zdravlje (NIH), primarna agencija za istraživanje javnog zdravstva američke vlade, prošlog je mjeseca dala bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 1,67 milijuna dolara kako bi pet nacionalnih institucija ispitalo vezu između cjepiva i neobičnih ciklusa, prenosi Jutarnji list

Oni koji razmatraju ovo pitanje uključuju i britansku regulatornu agenciju za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA), nakon što je primila izvješća od više od 30.000 žena i dva američka medicinska istraživanja koji su dosad prikupili više od 140.000 izvješća.

– Ovo zaista otvara neka pitanja vezana uz opće probleme kada riječ je o ženskoj medicinskoj skrbi. U sklopu ispitivanja cjepiva protiv covida-19 uopće ne postoji svijest da polovica populacije ima menstruaciju i da je to normalan dio njihovog zdravstvenog života. Ovaj nedostatak znanja i pažnje doprinosi široj kulturi dezinformacija o cjepivima što se moglo lako izbjeći od samog početka – kazala je za Al Jazeeru Maya Dusenbery, američka novinarka i autorica knjige ‘Doing Harm’.

Tijekom kliničkih ispitivanja, žene sudionice kažu da ih nisu pitali ništa o mjesečnici.

Loša briga o ženskom zdravlju

U prošlosti su nepravilnosti menstrualnog ciklusa zabilježene kao simptomi nakon cijepljenja u drugim studijama, uključujući ispitivanja cjepiva protiv HPV-a koja je provedena u Japanu 2010. i 2013. godine pri čemu je zabilježena ‘nenormalna količina menstrualnog krvarenja’ kod nekih sudionica, a ista stvar dogodila se pri ispitivanju cjepiva protiv gripe u SAD-u koje je trajalo između 2013. i 2017. godine.

Ipak, osim nekoliko zapisa, postoji vrlo malo podataka ili znanstveno potkrijepljenih spoznaja o tome kako cjepiva mogu utjecati na ženski menstrualni ciklus.

– Ova pandemija omogućila je da se ukaže na mnoge već postojeće probleme unutar medicinskog sustava kad je riječ o ženskom zdravlju – zaključila je Dusenbery.

Objava OVO JE VELIKO: Stotine tisuća žena žali se na nuspojave nakon cijepljenja – Bilo je bolno…. pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.