Ovo su sve nove odluke Stožera: Pogledajte što vrijedi već od sutra, najstrože mjere kreću 15. studenog!

Extra

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj se pogoršava, a tome najbolje svjedoče podaci novozaraženih posljednjih nekoliko dana – danas su zabilježena 6.932 nova slučaja zaraze, hospitalizirano je 1.711 pacijenata, od toga je 231 pacijent na respiratoru, a preminulo je 36 osoba. Jučer je zabilježeno 6310 novih slučajeva zaraze. Sjetimo se i prošlog tjedna kad je gotovo svakodnevno zabilježeno preko 4 tisuće novozaraženih.

Ovakve visoke brojke primorale su Nacionalni stožer da reagira i uvede novi set mjera kako bi obuzdao širenje epidemije u zemlji. Neke od mjera na snagu stupaju od sutra, a neke će vrijediti od 15. studenog, odnosno Stožer je ostavio prostor za dodatno djelovanje i uvođenje mjera ovisno o epidemiološkoj situaciji.

U nastavku donosimo mjere koje je Stožer donio na današnjoj konferenciji za medije.

Davor Božinović je kazao da su ključna tri smjera djelovanja – postići što veću procijepljenost građana, ograničenja za okupljanja i postići što veću sigurnost prilikom obavljanja djelatnosti i poslova koji se neće ograničavati.

Zabranjena javna okupljanja s više od 50 osoba

Zabranjuje se održavanje svih javnih događanja i okupljanja u zatvorenim prostorima s više od 50 prisutnih osoba, osim ako je riječ o okupljanju na kojem su isključivo osobe s EU digitalnom covid-potvrdom. Za to su nadležni lokalni stožeri civilne zaštite.

Pooštravaju se mjere za sva okupljanja u zatvorenim prostorima, u kojima će biti obavezno, osim covid potvrde, obvezno biti i korištenje medicinske zaštitne maske za lice i održavanje fizičkog razmaka, prenosi Danas.hr

Sva javna događanja najkasnije moraju završiti u 24 sata – nakon toga se ne mogu održavati niti okupljanja za sudionike s covid-potvrdama. Izuzetak su jedino kino projekcije koje su počele prije 23 sata i svadbene svečanosti na kojima sudionici moraju imati covid potvrde u trajanju do 2 sata. Iznimno će se moći održati javno okupljanje s više od 100 osoba na otvorenom bez covid potvrda ako to odobri HZJZ.

Konferencije, sportska natjecanja

Kongresi i konferencije će se moći održavati samo ako svi prisutni posjeduju covid-potvrde, a uvjet je i da se obvezno koriste medicinske maske ili maske za lice te da se održava fizička distanca.

Sportska natjecanja će se moći održavati uz prisustvo gledatelja u zatvorenom samo ako svi posjeduju covid potvrde. Nema više mogućnosti prisutnosti do 100. U zatvorenim prostorima će gledatelji, osim covid potvrda, morati imati maske.

Mjere od sredine studenog: ‘Pratit ćemo situaciju’

Od 15. studenog će se digitalne covid-potvrde uvesti u državne i javne službe, odnosno za sve državne službenike i namještenike, lokalne, regionalne, područne samouprave, kao i za trgovačka društva kojima je osnivač država ili navedene samouprave. Osim za zaposlenike, posjedovanje covid-potvrde će biti obavezno za sve koji dolaze u njihove prostore.

Božinović je kazao da se covid potvrde odnose na sve državne službe, pa i za sve koji su u sustavu obrazovanja. “Odnosi se na sve državne i javne službe te za one koji su zaposleni na sustavu obrazovanja. Ako nisu cijepljeni ili preboljeli, moraju se testirati dvaput tjedno”, rekli su iz Stožera.

Osim navedenog, Božinović je kazao da se, ovisno o epidemiološkoj situaciji, od 15. studenog može uvesti upotreba covid-potvrda i za teretane i sportstko-rekreacijske centra. Osim toga, moguće je uvođenje covid-potvrda i za restorane, kafiće i ostale ugostiteljske objekte.

“Ovisno o razvoju epidemiološke situacije, EU digitalne potvrde će se uvoditi i za druge djelatnosti. Pratit ćemo situaciju, ukoliko se ona ne poboljša, od 4. siječnja bi se uvodile covid potvrde kojima bi se verificirao status samo osobama koje su se cijepile ili preboljele covid”, rekao je Božinović. “Taj razmak je ostavljen zbog toga što pratimo epidemiološku situaciju i dovoljno je vremena za sve koji se nisu cijepili da se stignu procijepiti”, dodao je.

“Jedino što može zaustaviti virus je imunizacija – tako da se ljudi prirodno zaraze ili cijepljenje. Treće varijante da će se netko izvući ili iz jednoga ili iz drugoga ne postoji“, poručio je Božinović.

 

Objava Ovo su sve nove odluke Stožera: Pogledajte što vrijedi već od sutra, najstrože mjere kreću 15. studenog! pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.