Pao muftija Bekrić: Uhitili ga zbog ozbiljnih malverzacija s novcem doniranim za humanitarne svrhe

Extra

Australski ogranak Islamske zajednice Bosne i Hercegovine suspendirao je muftiju Jasmina Bekrića nakon što su ga australske vlasti privele zbog zloupotrebe oko 48.000 KM (oko 24.000 eura). Nakon nekoliko sati ispitivanja, Bekrić je pušten kući, prenosi sarajevski Dnevni avaz.

Izvršni odbor australskog ogranka IZ objavio je da je policija Novog Južnog Walesa u petak privela Jasmina Bekrića i pustila ga nakon nekoliko sati provedenih u policijskoj stanici Bankstown. IZ je izrazila spremnost da pruži svu potrebnu pomoć istražnim tijelima. Jasmin Bekrić radio je kao imam u Smithfieldu, zapadnom predgrađu Sydneyja. Sad je suspendiran, do okončanja sudskog postupka, priopćili su iz Islamske zajednice BiH u Australiji. Zamolili su članove zajednice “da ostanu dostojanstveni” i da se suzdrže od davanja komentara ili izjava na društvenim mrežama, kao i bilo kojih izjava različitim medijima u Australiji ili BiH, kako bi se omogućilo svim stranama nesmetan rad vezan za ovaj slučaj.

Navodno je Bekrić umiješan u zloupotrebu 40.000 australskih dolara, prikupljenih u humanitarne svrhe. Uhićen je nakon što su australske snage sigurnosti provele višemjesečnu istragu zbog zloupotrebe novca datog u humanitarne svrhe.

O slučaju se oglasio i ured poglavara Islamske zajednice u BiH, Reisu-l-uleme Huseina Kavazovića. “Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini u ovom, kao i u svim drugim sporovima, polazi od pretpostavke nevinosti, ali će isto tako podržati sve pravomoćne odluke nadležnih sudova bilo koje zemlje u kojoj djeluje i BiH”, navodi se u priopćenju.

Policija je objavila fotografije uhićenja 55-godišnjeg muftije, prenosi klix.ba. Priopćeno je da su policajci tijekom pretrage Bekrićevog doma zaplijenili dokumentaciju relevantnu za istragu te 6.500 dolara gotovine.

Tereti ga se za nelegalno stjecanje financijske koristi prevarom, za davanje lažne izjave radi stjecanja koristi i posjedovanje oružja bez dozvole. Australska policija sumnja da je uhićeni još od 2009. godine pronevjerio prikupljena sredstva namijenjena za humanitarne svrhe. Klix je objavio da je Bekrić pušten nakon nekoliko sati ispitivanja zahvaljujući plaćanju kaucije.

Izvor Jutarnji list

Objava Pao muftija Bekrić: Uhitili ga zbog ozbiljnih malverzacija s novcem doniranim za humanitarne svrhe pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.