Automatska skica

Poruka Lavrova srpskom narodu

Info

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da Moskva zna kakav se pritisak vrši na Srbiju da uvede sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize, te da duboko poštuje srpski narod i njegovu privrženost svojim tradicijama i historijskim prijateljima.

“Duboko uvažavamo srpski narod, srpsku kulturu, historiju, njihovu privrženost tradicionalnim prijateljima i sigurni smo da će oni nastaviti sa pametnim izborom u ovoj situaciji”, rekao je Lavrov.

On je podsjetio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić više govorio puta o toj temi i istakao da Srbija ima svoje interese.

“Vidimo na Balkanu pokušaj SAD da nametnu svoju hegemoniju”, rekao je Lavrov u obraćanju za srbijanske medije.

On je rekao da ne može da odgovara na odluke koje donosi Srbija i njeno rukovodstvo, dodajući da su Srbi i Rusi bratski narodi, objedinjuje ih zajednička historija i pobjede protiv zajedničkog neprijatelja.

“Vidimo koliko su ta osjećanja ukorijenjena u duši srpskog naroda i njegovog historijskog sjećanja”, rekao je Lavrov.

On je istakao da Rusija nikad ništa ne nameće silom kao što to čini Zapad putem ekonomskih i drugih ucjena.

“To nije pristojno, tako se ne treba ponašati ni u društvu, a ni na međunarodnoj sceni kad svima pokušavaju da zavrću ruke”, ocijenio je Lavrov.

On je rekao da se uvijek naći povod jer je cilj da se obuzdava Rusija na strateškom planu, a jedino što je zapanjujuće u ovoj etapi je “eksplozija pećinske rusofobije koju lideri zapadnih država aktivno podstiču”.

“U Evropi se već dešavalo nešto slično i znamo kako se to završilo. Neman ikave izolacije Rusije. O njoj govore oni koji su se mentalno pomirili sa diktaturom Zapada. Pokušaj da se uguše druge civilizacije je ćorsokak, ta orijentacija je osuđena na propast”, rekao je Lavrov.

On je naveo da Rusija ima ogroman broj partnera u azijsko-pacifičkom regionu, Latinskoj Americi, te da ima dobre odnose sa nizom međunarodnih organizacija.

“U strateški najvažnijem regionu, imam u vidu Evroaziju, formirane su i uspješno rade, uz učešće Rusije, organizacije poput Šangajske organizacije za saradnju. Sa Kinom imamo najbolju saradnju u historiji, razvijamo saradnju s Indijom, zemljama Latinske Amerike”, naveo je Lavrov.

On je istakao da Zapad pokušava da vrši izolaciju Ruske Federacije time što predočava “aritmetičke rezultate glasanja u UN-u”.

“Znamo kakvim su ucjenama izložene te zemlje. Za nas to znači samo jedno, da se SAD same plaše izolacije. Ako su već toliko uvjerene u svoje vrijednosti, onda neka svoje pozicije iznesu i puste druge zemlje da naprave svoj izbor. Neka biraju slobodno, bez ikakvog pritiska”, rekao je Lavrov.

On je naveo da su SAD pokorile čitavu Evropu i da rukovode i EU i NATO-om, koristeći njegovu infrastrukturu u interesu jačanja vojno-političkih pozicija.

“Vidimo kako se ponaša taj savez NATO i EU prema drugim državama, to je čista autokratija”, istakao je Lavrov.

Izvor:N1