Požeško-slavonski branitelji prikladnim svečanostima i sportskim susretom odali počast stradalim kolegama

Extra

Tijekom rujna u Požegi su obilježeni ključnih događaja iz Domovinskog rata. Riječ je o Danu oslobođenja požeške vojarne, Danu hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije, godišnjici osnutka udruge veterana PSŽ te prvoj vojnoj akciji u kojoj je stradalo jedanaestero branitelja.

Oslobođenje požeške vojarne

U petak 17. rujna 2021., požeški branitelji te državni službenici obilježili su tridesetu godišnjicu oslobađanja požeške vojarne. Na isti dan obilježio se i Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije. Naime, nakon četiri dana opsade, u rujnu 1991. godine, hrvatski branitelji su uspješno vratili požešku vojarnu pod hrvatsku upravu. Tom akcijom postavljeni su temelji za formiranje 123. brigade Hrvatske vojske, čije ime od tada nosi požeška vojarna.

Uoči obljetnice tog događaja, požeški gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić poslao je čestitku svojim građanima i požeško-slavonskim braniteljima.

„Na današnji dan prije 30 godina grad Požega je istinski postao slobodan grad. Osvajanje požeške vojarne nije bio samo čin oslobađanja, bio je to i dodatni poticaj hrvatskoj vojsci koja je pokazala kako je neprijateljska JNA ranjiva i pobjediva. Zato se danas prisjećamo tog velikog dana i posebnu zahvalnost i poštovanje odajemo svim poginulim, nestalim i stradalim braniteljima Domovinskog rata koji su se borili za samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku“, poručio je gradonačelnik Glavić, javljaju iz Grada Požege.

U sklopu obljetnice održan je prikladan program u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Požeško-slavonske županije i pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije.

Nakon što je vojni kapelan vlč. Željko Volarić u kapeli sv. Ivana Krstitelja u požeškoj vojarni odslužio misno slavlje, odana je počast na Trgu 123. brigade kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima. Iz Grada javljaju kako su komemoraciji nazočili predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanik ministra obrane Ivan Jušić, izaslanik ministra branitelja Dinko Tandara, saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić, požeško – slavonska županica Antonija Jozić sa suradnicima, gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić sa zamjenikom dr.sc. Borislavom Miličevićem i predsjednikom Gradskog vijeća Grada Požege Matejom Begićem, zatim čelnici gradova i općina s područja županije, te predstavnici vojarne 123. brigade HV na čelu sa zapovjednikom Miroslavom Zelenikom, predstavnici Policijske uprave požeško-slavonske te predstavnici Područnog odsjeka za poslove obrane Požega.

Potom se mimohod pobjednika, branitelja i građana uputio prema Vojarni 123. brigade HV-a gdje se održala središnja svečanost.

„Na požeškom Trgu 123. brigade prisjetili smo se danas poginulih hrvatskih branitelja, svih branitelja i toga vremena – vremena ponosa u kojem je osobito na današnji dan Požega i Hrvatska pokazala da nije cilj nikoga ubiti, raniti, poniziti. Na jedan doista civiliziran, proeuropski način ovo mjesto je iz kasarne preraslo u vojarnu i zavijorio je hrvatski stijeg. Stratezi obrane Požege i Požeštine iz toga vremena imaju ogromnu zaslugu za takav način na koji je sve završilo. I to je odredilo situaciju u Požegi i Požeštini tijekom Domovinskog rata. Zato svima sretan današnji dan, nemojmo ga nikada zaboraviti i prisjetimo se svake godine svih hrvatskih branitelja, osobito onih koji više nisu među nama“, izjavio je uime požeški gradonačelnik Glavić.

Okupljenima se obratila požeško-slavonska županica Antonija Jozić.

„Naša je dužnosti obveza čuvati spomen na te dane ponosa i slave, prisjećati se svih onih koji su 90- tih godina prošlog stoljeća imali hrabrosti, odvažnosti, ustrajnosti staviti sebe na raspolaganje domovini. S posebnim pijetetom prisjećamo se i prisjećajmo se svih onih koji su svoje živote utkali u temelje suverene i neovisne Republike Hrvatske. Zahvala svim onim znanim i neznanim braniteljima koji su u vjeri da mogu ostvariti tisućljetni hrvatski san stali u obranu naše domovine – budimo ponosni na te dane. Na današnji dan, Dan branitelja Požeško – slavonske županije, pozivam sve na zajedništvo i ustrajni rad u ostvarenju Hrvatske kakvu su sanjali i kakvu sanjaju naši hrvatski branitelji. To je obveza svih nas koji baštinimo današnju slobodu i neovisnost – to smo vam dužni!“, naglasila je županica Jozić.

Čestitkama su se pridružili još izaslanik ministra branitelja Dinko Tandara, ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć te izaslanik ministra obrane Ivan Jušić, voditelj Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije Krešimir Pavelić te zapovjednik vojarne 123. brigade HV pukovnik Miroslav Zelenika.

“Nakon trideset godina s ponosom se sjećamo tih dana, neka Vam ti trenutci budu trajno nadahnuće i primjer kako se voli, čuva i brani domovina Hrvatska”, istaknuo je pukovnik Zelenika, javljaju iz MORH-a.

Osmi memorijalni turnir za poginule branitelje Požeško-slavonske županije

Dan nakon, u subotu 18. rujna 2021., Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Požeško-slavonske županije obilježila je 27. godišnjicu djelovanja. Tim povodom na Sportsko-rekreacijskom centru u Požegi održan je 8. memorijalni turnir za poginule branitelje PSŽ. Manifestaciju je organizirala UHDDR PSŽ u suradnji s GO UHDDR-a Grada Požege i Grada Kutjeva.

Na sportskim susretima sudjelovali su pripadnici sestrinskih braniteljskih udruga, a natjecalo se u šest disciplina: u nogometu na umjetnoj travi, pikadu, streljaštvu, visećoj kuglani, beli i stolnom nogometu.

U nogometu na umjetnoj travi prvo mjesto je odnijela momčad UHDDR Đakovo, drugo UHDDR Požega te treće UHDDR Osijek. Najboljim vratarom te kategorije proglašen je Boris Damir (UHDDR Đakovo), najboljim strijelcem Drago Komljenović (UHDDR Osijek), a za najboljeg igrača izabran je Mario Francem (UHDDR Đakovo).

U kategoriji streljaštvo – gađanje zračnom puškom, pobjedu odnose Velimir Petrović, Mladen Grba i Stjepan Krahulec iz UHDDR Suhopolje, na drugom mjestu nalaze se Tomica Galović, Željko Peternel i Zdenko Vukić iz UHDDR Požega, a na trećem Boris Benčić, Antun Mandić i Josip Lojber iz UHDDR PSŽ. Petrović, Grba i Krahulec iz UHDDR Suhopolje ujedno su proglašeni najboljim strijelcima te discipline.

Prvo mjesto u natjecanju viseća kuglana zauzima momčad iz UHDDR Kutjevo – Stipo Martinović, Zlatko Botički i Željko Vidmar, drugo za UHDDR Požega osvajaju Antun Mandić, Vinko Soldo i Radoslav Antunović, dok treće mjesto pripada Mladenu Grbi, Velimiru Petroviću i Stjepanu Kramunecu iz UHDDR Suhopolje.

Pobjednici u stolnom nogometu su Vlado Deanović i Antun Mandić (UHDDR PSŽ), a slijede ih Ivica Radočaj i Branko Kovačević (UHDDR Požega) na drugom te Stipo Martinović i Stipo Jelušić (UHDDR Kutjevo) na trećem mjestu.

U kategoriji bela prvo mjesto zauzimaju Stipo Vardić i Niko Jelušić iz UHDDR Kutjevo, drugo Josip Pavunčec i Vlado Dejanović iz UHDDR Požega, dok se na trećem nalaze Dario Bešlić i Mladen Antunović iz UHDDR Požega. Nadalje, u pikadu pobjedu odnose Zoran Dejanović i Farko Dobrić (UHDDR Budaševo), a drugo mjesto osvajaju Mladen Antunović i Niko Jelušić (UHDDR Kutjevo) te treće Vinko Soldo i Boris Benčić (UHDDR Požega), navode iz UHDDR PSŽ.

Uz organizatore i natjecatelje, sportskim susretima su nazočili županica požeško – slavonske županije Antonija Jozić, saborska zastupnica Martina Vlašić – Iljkić, zamjenik gradonačelnika Grada Požege dr.sc. Borislav Miličević, zamjenik načelnice Pleternice Domagoj Katić, načelnik općine Velika Robert Hofman i predsjednik ŽP UHDDR PSŽ Damir Šarić.

“Iznimna mi je čast što vas mogu pozdraviti povodom 27. obljetnice djelovanja vaše udruge. Kroz ovaj sportski događaj koji ste organizirali evociramo i sjećanja na onu braću po oružju koja su na oltar domovine položili svoju žrtvu, stoga sam siguran, vodeći se stihom naše himne „dok nam živo srce bije“, da ćemo njegovati i evocirati sjećanja na tu žrtvu Domovinskog rata te s tom mišlju otvaram ove sportske igre”, otvorio je natjecanje ovim riječima zamjenik gradonačelnika Miličević, prenosi 034 portal (18. 09. 2021.).

Nazočnima se obratila i požeško-slavonska županica Jozić.

“Nekako smo u slavljeničkom raspoloženju, jučer smo proslavili Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije i 30. obljetnicu oslobođenja požeške vojarne. Vaš današnji sportski susret i druženje, pridonijet će tom raspoloženju i slavlju. Pozdravljam svako vaše zajedništvo, i napore koje činite kako bi živjeli život 30 godina nakon Domovinskog rata. Svojim radom i angažmanima, sudjelujete u društvenim i sportskim aktivnostima kako bismo svi zajedno stvarali Hrvatsku kakvu ste, vjerujem, svi vi sanjali 90-ih godina”, poručila je županica Jozić.

Obljetnica prve vojne akcije u Domovinskom ratu

Požeško-slavonski branitelji su obilježili i godišnjicu prve vojne akcije u Domovinskom ratu. Riječ je o uspješnoj borbi za oslobođenje područja Kamenske, Mijača i Orljavca, 26. rujna 1991. godine, u kojoj je život izgubilo jedanaestero hrvatskih branitelja – Drago Mindum, Nikica Mandušić, Mihovil Vojnić, Branko Terzić, Ivica Zovko, Igor Zalar, Dragan Jajić, Marko Garić, Jozo Jelić, Marko Marić i Damir Rukelj.

Njima u čast i znak zahvale, odana je počast kod spomen-obilježja koji nosi njihova imena. Vijence su položili Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije, obitelji poginulih, izaslanstvo Požeško-slavonske županije te gradova Požege i Pleternice, Općina Brestovac, Policijska uprave požeško-slavonska, Vojarna 123. brigade i drugi, javljaju iz Grada Požege.

U nastavku pogledajte video “Pad vojarne u Požegi, 17.9.1991.”.

Autor: Žana Jukić

Foto: snimka zaslona YouTube

Projekt Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10 sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Priznajem.

Objava Požeško-slavonski branitelji prikladnim svečanostima i sportskim susretom odali počast stradalim kolegama pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.