PREMINUO BRANKO MAMULA, stari partizan i neprijatelj Hrvatske

Extra

Jedan od najznačajnijih vojnopolitičkih čelnika bivše SFRJ, admiral flote bivše Jugoslavenske ratne mornarice Branko Mamula umro je u 101. godini u Tivtu.

Mamula je bio jedna od najpoznatijih ličnosti koje su sudjelovale u formiranju i razvoju SFRJ od Drugog svjetskog rata do njezina krvavog raspada početkom devedesetih, pišu podgoričke Vijesti.

Rođen je 30. svibnja 1921. u selu Slavsko Polje u općini Vrginmost u Hrvatskoj. Sudionik je partizanskog pokreta otpora u Drugom svjetskom ratu i nosilac Partizanske spomenice 1941.

Nakon rata obavljao je visoke dužnosti u floti JRM, posebno u Petoj pomorskoj zoni JRM koja je kontrolirala sjeverni Jadran.

U lipnju 1979. imenovan je načelnikom Generalštaba JNA na kojoj ostaje do svibnja 1982., kad postaje savezni ministar obrane. Dužnost je to na kojoj je dočekao mirovinu u činu admirala flore, najvišem mogućem.

Mamula je bio pripadnik tvrdolinijaške komunističke generalske struje u JNA, koja je smatrala da “jugoslavensku krizu”, koja je počela krajem 80-ih, treba spriječiti rezolutnom akcijom JNA– kontrolom graničnih prijelaza i uhićenjem tada na neposrednim izborima izabranoga hrvatskoga i slovenskoga vodstva.

Jedan je od osnivača “SKJ – Pokreta za Jugoslaviju”, tzv. generalske stranke koja je na 14. izvanrednom kongresu SKJ trebala zamijeniti propali SKJ kao vodeća snaga SFR Jugoslavije.

Kao odani pobornik jugoslavenstva, Branko Mamula protivio se hrvatskoj neovisnosti. “Konfederativni prijedlog Slovenije i Hrvatske nije prihvatljiv, jer stvaranje nacionalnih država Srba ili Hrvata nije moguće bez krvoprolića, čak ni s njime”, rekao je 1990. Te iste godine je izjavio, “Ako budemo morali pribjeći represivnim mjerama – uključujući vojnu silu, uvjereni smo da će SFR Jugoslavija biti sposobna kontrolirati situaciju u svojim granicama”

Za JNA je smatrao da je mogla ući u Zagreb: “JNA je imala sasvim dovoljno snaga da iz najmanje dva smjera stigne do Zagreba, tamo su se stvari i rješavale. Porazna je bila politika da JNA stane na etničke granice Srba i da se ratuje s Hrvatima. Dugoročno to nije bila nikakva strategija, trebalo je na vrijeme deblokirati vojarne JNA u Hrvatskoj, razoružati sve paravojne formacije i onda pregovarati, što bi imalo kao posljedicu i odlaganje i međunarodnog priznanja Slovenije.”

Od 1985. do 1991. godine živio je u Opatiji u vili uz more koju su izgradili ročni vojnici JNA, čiji je rad zloupotrijebio za privatno bogaćenje.

Admiral Mamula je 2003. godine podnio tužbu kojom je od Općinskog suda u Opatiji tražio vlasništvo nad trećinom nekretnine. Admiral Mamula je naveo kako je 1985. godine temeljem valjanog ugovora s tadašnjim vlasnikom, Saveznim sekretarijatom za narodnu obranu (SSNO JNA), potpisao ugovor o korištenju stana i garaže, a on je potom uz suglasnost JNA vlastitim sredstvima preuredio objekt. Dvije godine kasnije opatijski sud odbio je njegov zahtjev, a Županijski sud u Rijeci u listopadu 2008., uz neznatnu preinaku, potvrdio je prvostupanjsku odluku, čime je presuda postala pravomoćna.

Objava PREMINUO BRANKO MAMULA, stari partizan i neprijatelj Hrvatske pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.